EK:n puheenjohtaja Ole Johansson: Ensimmäinen työpaikka on nuorille ratkaisevan tärkeä

13.04.2012

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n puheenjohtaja Ole Johansson kannustaa yrityksiä palkkaamaan oppilaitoksista ja korkeakouluista valmistuvia nuoria ensimmäiseen työsuhteeseen. EK ja Taloudellinen tiedotustoimisto TAT käynnistivät tänään kampanjan nuorisotyöllisyyden parantamiseksi.

– On erittäin tärkeää, että ammattiin valmistuneet nuoret pääsevät alkuun työelämässä eivätkä joudu kyselemään turhautuneina, miksi kouluttautua ja valmistua, jos töitä ei löydykään, Johansson tähdensi tänään Valmistu töihin! -kiertueen avajaistilaisuudessa Helsingissä.

EK ja Taloudellinen tiedotustoimisto TAT haluavat herättää eri puolille Suomea suuntautuvalla kiertueellaan keskustelua nuorten asemasta työelämässä ja etsiä yhdessä keinoja nuorisotyöllisyyden parantamiseksi.

– On järkyttävää sekä yksilöiden että yhteiskunnan kannalta, jos nuoret syrjäytyvät, vaikka halua tehdä töitä olisi. Yrityksillä on mahdollisuus vaikuttaa asiaan tarjoamalla se ensimmäinen, usein ratkaisevan tärkeä työpaikka, korostaa Johansson.

Nuorisotyöttömyys on vakava asia erityisesti silloin, kun nuori ei pääse kiinni edes ensimmäiseen koulutustaan vastaavaan työhön esimerkiksi heikon työkokemuksen vuoksi.

– Nuoria palkkaamalla yritys saa motivoitunutta ja oppimishaluista työvoimaa, jolla on tuoretta näkemystä ja opiskelujen kautta uusin tietotaito hallussaan, Johansson sanoi.

EK kiinnittää edunvalvonnassaan painavaa huomiota nuorisotyöllisyyden parantamiseen ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseen. Eri puolilla Suomea ja päätöksenteon eri tasoilla pyritään vaikuttamaan muun muassa siihen, että viranomaisten toiminnot ja nuorisopalvelut sovitettaisiin nykyistä paremmin yhteen työllistymistä palvelemaan.

Yhdessä jäsenyritysten kanssa haetaan hyviä käytäntöjä esimerkiksi yritys-oppilaitosyhteistyöhön.

Puheenjohtaja Ole Johansson toimii Lasten ja nuorten säätiön Vastuullinen kesäduuni 2012 -kampanjan keulahahmona. EK:n tavoitteena on, että ensi kesänä 130 000 nuorta saisi kesätöitä EK:n jäsenyrityksistä. Viime kesänä jäsenyritykset palkkasivat 120 000 nuorta.

Työmarkkinakeskusjärjestöjen ”Tutustu työelämään ja tienaa” -kesäharjoitteluohjelman tavoitteena puolestaan on edistää peruskoululaisten ja lukiolaisten tutustumista työelämään. Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat sopineet jo vuodesta 1992 lähtien peruskoululaisille ja lukiolaisille tarkoitetusta Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelmasta. Lähes kaikki EK:n jäsenliitot ovat solmineet tämän mukaisen sopimuksen. Hanke on ollut koko ajan erittäin suosittu ja tärkeä sekä koululaisille että yrityksille. EK toivoo, että jatkossakin kaikilla aloilla yritykset saisivat mahdollisuuden tarjota koululaisille näitä kesätöitä.