EK:n talouskatsaus: EKP kurmoottaa deflaatiopeikkoa

17.03.2015

EKP on aloittanut laajamittaisen elvytyksensä, millä lisätään pankkien käytettävissä olevaa rahamäärää. Oletettavasti vaikutukset leviävät yleisesti talouteen. Se on heti alentanut euron arvoa ja Euribor-korkoja ja pörssikurssit ovat kohonneet odotuksien mukaisesti myös Helsingissä.

EKP:n tärkeimpiä tavoitteita on kumota inflaation alentumisodotuksia. Niitä on synnyttänyt lähinnä öljyn hinnan nopea pudotus. Ilman energian hinnan alentavaa vaikutusta, inflaatio olisi reilusti plussalla niin EU-maissa keskimäärin kuin Suomessakin. Meillä energian hinta alensi helmikuussa inflaatiota 0,7 prosenttiyksikköä. Öljyn hinta on sitä paitsi tammikuun jälkeen kohonnut, millä on päinvastainen vaikutus kuluttajahintoihin.

Eurooppa puuskuttaa hiljalleen, Suomi tulee perässä

Euroopan suhdannekyselyt eivät ole nyt viestineet kummoisestakaan kasvusta, ja vuoden loppu olikin teollisuudessa ja viennissä melko vaisu. Bkt kasvoi silti vuoden lopulla kohtalaisesti. Kaiken kaikkiaan näyttäisi siltä, että Eurooppa olisi vähitellen elpymässä.

Venäjän näkymät pysyvät synkkinä. Kotitalouksien reaalitulot vähenivät vuoden lopulla 5 %. Hiukan lievitystä syntyy siitä, että rupla on vahvistunut vuodenvaihteesta ja öljyn hinta on helmikuussa kohonnut.

Suomessa tuoreimmat tiedot teollisuudesta ja viennistä olivat edellisiä huonommat. Tuotannon suhdannekuvaaja palautui kuitenkin tammikuussa, joten mistään taantuman jyrkkenemisestä tuskin on kysymys. Kehitys ei silti juuri rohkaise nousutoiveita, joita muun Euroopan elpyminen herättää Suomessakin.

Talouskatsaus 17.3. (pdf)