EKP:n elvytys nostaa pörssikursseja, mutta investoinnit odottavat vielä

16.04.2015

EKP:n kuukausittaista 60 miljardin euron obligaatioiden osto-ohjelmaa on nyt takana kuukausi. Euro on heikentynyt jotakuinkin odotusten mukaan, mutta näkyvintä on ollut pörssikurssien kohoaminen.

Esimerkiksi Helsingin pörssi on noussut tammikuusta alkaen 20 prosenttia, eikä vauhti ole hidastunut. On todennäköistä, että EKP onnistuu vakauttamaan osto-ohjelmallaan inflaatiokehitystä ja heikentämään euroa. Politiikan yleinen elvyttävyys jää kuitenkin nähtäväksi.

Rahan ohjautuminen pörsseihin ei vielä takaa investointien lisääntymistä tai muita kerrannaisvaikutuksia.

Kreikan neuvottelut ovat työllistäneet Euroopan komissiota ja toimittajia, mutta tuloksissa ei ole ollut paljon uutisoitavaa.

Kreikan tilanne kärjistyy yhä, jos rahat loppuvat ja maa ajautuu ulos eurosta. Eurojärjestelmän kannalta tilanne olisi täysin uusi, eikä seurauksia voi tietää. Valtionlainamarkkinoilla on kuitenkin rauhallista, vain Kreikassa korot ovat nousseet.

Euroopassa ja USA:ssa kuluttajien odotukset ovat vahvistuneet, mutta yritysten arviot ovat epävarmempia. USA:n talous on kasvanut vakaasti.

Kuluvan vuoden kasvulukemia odotellaan vielä. IMF ja Maailmanpankki alensivat hieman ennusteitaan Aasiasta. Ne näkevät riskien lisääntyvän myös USA:ssa maan tiukentuvan rahapolitiikan ja valuutan vahvistumisen vuoksi.

Kiina ja USA jatkavat silti maailmantalouden vetureina. Japanissa ja euroalueella orastaa nousu, mutta kasvun heiveröisyys epäilyttää.

Suomessa ei edelleenkään näy konkreettisia merkkejä paremmasta. Kansainvälisissä vertailuissa erityisesti viennin ja teollisuuden kehitys on meillä merkittävästi muita huonompaa.