Elinkeinoelämä vahvistaa läsnäoloa Yhdysvalloissa – asiantuntijahaku avattu

03.10.2022

Suomen F-35-hävittäjäkauppojen imussa elinkeinoelämä haluaa syventää kaupallista ja teollista yhteistyötä puolustusteollisuusjätti Lockheed Martinin ja sen kumppaneiden kanssa. Elinkeinoelämän keskusliitto EK sekä Suomen johtavat kaupungit ja talousalueet ovat sopineet Business Finlandin ja ulkoministeriön kanssa uuden kaupallisen ja teollisen yritysasiantuntijan ”Industrial Consul” sijoittamista USA:han vahvistamaan yritysyhteistyötä amerikkalaisten yrityskumppanien kanssa.

– Seuraavien parin vuoden aikana Suomen on syytä hyödyntää täydellä teholla NATO-jäsenyyden ja hävittäjäkauppojen avaamien ovien kaupalliset ja teolliset kumppanuudet, korostaa EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

Häkämiehen mukaan Lockheed Martin on jo osoittanut laajaa kaupallista ja teollista kiinnostusta Suomea kohtaan, sillä puolustusteollisuuden ratkaisut perustuvat yhä useammin siviiliteollisuuden ratkaisuihin tekoälystä ja televiestinnästä energia- ja resurssitehokkuuteen.

F-35-kaupat jo aikaisemmin tehneet Tanska ja Norja ovat luoneet vastaavan yritysyhteistyön Lockheed Martinin kanssa ja nyt on Suomen vuoro. Hankkeessa onnistuminen vaatii kuitenkin vahvaa ja osaavaa läsnäoloa USA:n markkinoilla. Tätä tarkoitusta varten on käynnistymässä uuden kaupallisen asiantuntijan palkkaaminen. Kaupallisen asiantuntijan toivotaan auttavan suomalaisyrityksiä jo ensi vuoden alusta alkaen Washingtonissa Suomen lähetystön tiloissa.

Suomen tavara- ja palvelukauppa sekä keskinäiset investoinnit ovat kasvaneet viime vuosina Yhdysvaltojen kanssa, mistä tuoreimpana esimerkkinä Fortumin ja Microsoftin yhteishanke Espoossa.

– Tänä päivänä yli 250 suomalaisyritystä on tytäryhtiön kautta läsnä Yhdysvalloissa ja ne luovat
yli 100 000 työpaikkaa maahan, jossa ”American Jobs First” on johtava periaate myös presidentti Bidenin kauppa- ja talouspolitiikassa. Suomalaisyritysten lokaalin läsnäolon merkitys Yhdysvalloissa korostuu entisestään, muistuttaa EK:n johtaja Timo Vuori.

Työpaikkailmoitus: Industrial Consul