Elinkeinoelämän luottamus talouteen kohentui hieman

27.02.2012

-Vaikka arviot suhdannekehityksestä kohenivatkin, erityisesti suomalaisen teollisuuden tilanne on edelleen varsin vaisu. Kasvun odotetaan pysyvän heikkona ainakin kuluvan vuoden alkupuoliskon ajan, ja lähes 40 prosentilla yrityksistä on edelleen vapaata kapasiteettia, kertoo johtava ekonomisti Penna Urrila.

Teollisuuden luottamusindikaattori nousi helmikuussa, mutta suhdannearviot ovat yhä keskimääräistä synkemmät. Tilauskirjat ovat viime kuukausien kohentumisesta huolimatta normaalia ohuemmat. Helmikuun saldoluku on -3, kun tammikuun tarkistettu lukema oli -9. Indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on +3.

Rakentamisen luottamus säilyi ennallaan pitkän aikavälin keskiarvolukemissa. Luottamusindikaattorin tuorein saldoluku on -4. Indikaattori on nyt lähellä keskimääräisiä lukemia, sillä pitkän aikavälin keskiarvo on -5.

Rakennusyritysten tilaustilanne on aavistuksen verran normaalia vaisumpi. Henkilökunnan arvioidaan pysyvän lähikuukausina lähes ennallaan.

Yksityisten palvelujen luottamusindikaattori kohosi, ja myynnin kasvun ennakoidaan pysyvän hyvänä lähikuukausina. Palvelualojen luottamus vahvistui selvästi helmikuussa. Indikaattorin viimeisin saldoluku on +21, kun tarkistettu tammikuun lukema oli +9. Pitkän ajan keskiarvo on +17.

Vähittäiskaupan luottamus toipui vuodenvaihteen notkahduksesta. Myyntikehitys on ollut viime kuukausina vahvaa, ja myyntiodotukset ovat myönteiset. Luottamusindikaattorin uusin saldoluku on +14, kun saldoluku oli tammikuussa +7. Indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on 0. Vähittäiskaupan luottamus on tammikuisen EU-vertailun mukaan vahvinta Saksassa, Virossa ja Suomessa.

-Muuallakin Euroopassa yritysten arviot suhdannetilanteesta ovat vakautuneet viimesyksyisen romahduksen jälkeen. Indikaattoreiden varovainen myönteisyys kuvastaa valtionlainakriisin pahimpien uhkakuvien hälvenemistä ainakin toistaiseksi. Lisäksi USA:n talouden uusimmat kasvuluvut ovat olleet hieman pelättyä parempia, toteaa Urrila.