ELKAn aikakone herättää muistot

16.10.2015

Mikkelistä löytyy Suomen elinkeinoelämän historiasta kiinnostuneille todellinen aarreaitta, Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkisto ELKA.  Tarjolla on runsaasti hyödyllistä ja herkullista tietoa yritysten vaiheista menneiltä vuosikymmeniltä. ELKAn aikakoneella jokainen pääsee muistelumatkalle omaan nuoruuteen ja lapsuuteen, katselemaan vaikkapa tuttuja mainoksia.

Aikakone on ELKAn verkkosivujen näyteikkuna arkistoaineistoihin. Sinne on koottu mielenkiintoisia asiakirjoja, valokuvia, videoita ja äänitteitä menneiltä vuosilta.

Oletko polttanut hiuksesi näillä 70-luvulla? kuva: Hankkijan arkisto

Oletko polttanut hiuksesi näillä 70-luvulla?
kuva: Hankkijan arkisto

Arkistonjohtaja Jarmo Luoma-aho, mikä on aikakoneen idea?

trokari_KajaaniOY

Kajaani Oy torjui harmaata taloutta vuonna 1947.

– Aikakoneen esikuvana on Ylen Eläväarkisto, joskin artikkeleja taustoitetaan huomattavasti vähemmän – annamme kuvan kertoa.

Aikakoneen tarkoitus on toimia  näyteikkunan Elkassa säilytettäviin aineistoihin, kertoa kuinka monipuolista ja kiinnostavaa aineistoa meiltä löytyy. Samalla tulee kerrottua yritysten tarinaa.

Aikakone on suunnattu kaikille. Joillekin riittää katseleminen ja nostalginen muistelo, joillekin se saattaa olla heräte saada lisää tietoa ja tulla vaikka paikan päälle Elkaan tutkimaan tarkemmin yritysten asiakirjoja.

Miten materiaalit kerätään?

– Aikakoneen sisällöt kootaan säilytyksessämme olevista laajoista aineistoista. Yleensä ne on jo digitoitu. Tämän jälkeen niistä koostetaan artikkeli jonkin teeman mukaisesti. Teemat pyritään tietenkin tekemään kiinnostaviksi ja niissä on jokin yhteys ihmisten arkeen.

verot_alemmaksi

Vuosiluku ei tiedossa, mutta mainos on edelleen ajankohtainen. Kuva: Nordean arkisto

Osaavatko yritykset aktiivisesti lähettää teille materiaalejaan?

– Kyllä elinkeinoelämän toimijat osaavat toimittaa aineistoja. Yleensä siirrolle on jokin laukaiseva tekijä, toiminnan päättyminen, fuusio, siirtyminen uusiin tiloihin, mutta toki myös saada omaa historiaa talteen ja esille Elkan jakelukanavien, vaikkapa Aikakoneen kautta. Tarkoitus on kehittää viestintäämme niin, että Elka tunnettaisiin vieläkin paremmin yritysmaailmassa.

Ketkä käyttävät aikakonetta?

–Suurin osa on ihan tavallisia netin käyttäjiä, joita tarjoamamme jutut kiinnostavat jostain näkökulmasta. Uskoisin, että retro ja nostalginen muistelu ovat tärkeitä motiiveja.

Elka_heteka

Monitoimihuonekalu vuodelta 1938

Minkälaiset sisällöt ovat suosituimpia?

– Siitä mikä kiinnostaa, ei meillä ole tarkkaa dataa, mutta esim. joku nuoruuden jo markkinoilta poistunut tuote, vaikkapa makeinen, näyttää kiinnostavan. Myös mainokset kiinnostavat, niistähän näkee ajankuvaa ja kuinka ne ovat muuttuneet ympäröivän yhteiskunnan muutosten mukana.

 

Lähde aikamatkalle: www.elka.fi/aikakone 

 ****************************************
elka-sisäkuvat-10ELKA säilöö yritysten historian

Elka on maamme ainut yritysten ja elinkeinoelämän asiakirjallisen historian säilyttämiseen erikoistunut laitos.

Arkistonjohtaja Jarmo Luoma-aho kertoo, että arkistoon tulee vuosittain reilu hyllykilometri aineistoa järjestettäväksi, luetteloitavaksi ja säilytettäväksi.

Arkistonjohtaja Jarmo Luoma-aho

Arkistonjohtaja Jarmo Luoma-aho

Vuodesta 1981 lähtien sadat suomalaiset yritykset, elinkeinoelämän organisaatiot ja yksityishenkilöt ovat luovuttaneet asiakirjojaan Elkaan. Elkan kätköistä löytyy myös valokuvia, äänitteitä, liikkuvaa kuvaa, karttoja ja piirustuksia.

Elkan toiminnan tarkoituksena on turvata suomalaista elinkeinoelämää koskevan  historiatiedon ja perinteen säilyminen. Aineisto on tarkoitettu eri tieteenalojen tutkijoiden sekä muiden tiedon tarvitsijoiden hyödynnettäväksi.

– Täyden palvelun arkistotalona voimme tarvittaessa räätälöidä yrityksen tarpeisiin sopivia asiakirjahallinnan palveluita.

Luoma-aho muistuttaa että tietoturvallisuudesta huolehtiminen on luotettavan säilytyspalvelun edellytys.

– Noudatamme aineistojen luovuttajien, henkilötieto-, tekijänoikeus- ym. lakien asiakirjojen käytölle asettamia ehtoja ja toimitilamme on suojattu erilaisilta tietoturvariskeiltä.

ELKAn palveluita yrityksille:

  • Asiakirjojen säilyttäminen
  • Järjestäminen ja luettelointi
  • Konsultointi
  • Kuljetukset
  • Määräajan säilytettävien asiakirjojen tuhoaminen
  • Digitointi
  • Sähköinen säilyttäminen
  • Muut räätälöitävät arkistopalvelut.

Lisätietoja:
Jarmo Luoma-aho
jarmo.luoma-aho(at)elka.fi
p.044 321 3421
www.elka.fi