Energiatehokkuusohjelma toi hyötyjä Suomen Messuille ja sen asiakkaille

20.07.2017

Suurten kansainvälisten kongressien järjestämisestä on turha lähteä kilpailemaan, jos vastuullisuusasiat eivät ole kunnossa. Energiatehokkuus on iso osa tätä kokonaisuutta, tietää Suomen Messujen toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen.

Suomen Messut sai alkukesästä Motivan, Energiaviraston ja TEM:in myöntämän kunniamaininnan menestyksekkäästä osallistumisestaan Elinkeinoelämän energiatehokkuussopimukseen vuosina 2008–2016.

Toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen korostaa teknologian merkitystä energiansäästössä:

– Messukeskuksen tilat vastaavat pinta-alaltaan kahdeksaa täysimittaista jalkapallokenttää. Valtavassa mittakaavassa on avainasemassa uusimman kiinteistötekniikan hyödyntäminen niin lämmityksessä, ilmanvaihdossa kuin vedenkulutuksessa.

– Kunnianhimoinen energiansäästöohjelmamme alkoi vuonna 2011 ja siitä lähtien olemme säästäneet energiaa 33 000 MWh, mikä vastaa 1 300 sähkölämmitteisen omakotitalon lämmitystä vuoden aikana. Hiilidioksidipäästöjen tavoitevähennys on 7 300 tonnia. Lukua voi verrata 1 440 maailmanympäriajoon autolla.


Asiakkaat odottavat energiatehokkuutta ja vastuullisuutta

Tehokas ja järkevä energiankäyttö näkyy viivan alla ja parantaa kannattavuutta. Yhtä tärkeää se on vastuullisuuden näkökulmasta, Vepsäläinen muistuttaa.

–Energiatehokkuustoimien läpinäkyvyys korostuu jatkuvasti asiakkaiden suuntaan. Esimerkiksi suurten kansainvälisten kongressien järjestämisestä on turha lähteä kilpailemaan, jos vastuullisuusasiat eivät ole kunnossa, ja energiatehokkuus on iso osa tätä kokonaisuutta.

–Yhä tärkeämpää on sekin, että kumppanit ja henkilöstö ovat kaikessa mukana. Yhdessä teemme tämänkin työn!

Energiansäästö on henkilöstölle hyvin arkista työtä.

– Kun isot palaset ovat paikoillaan, on hyvä kiinnittää huomiota pieniin arjen valintoihin. Se tarkoittaa vaikkapa sitä, että säästetään virtaa sammuttamalla näyttöpääte päivän päätteeksi tai kiirehditään viallisista laitteista nopeasti tieto huoltomiehille.

Jatkuvaa parantamista uudella sopimuskaudella

Messukeskus lähtee uudelle energiatehokkuussopimuskaudelle rimaa jatkuvasti nostaen, Vepsäläinen vakuuttaa:

– Tilojemme uudistaminen on jatkuvaa, joten otamme tulevaisuudessakin kaikissa saneerauksissa energiantehokkuuden huomioon ja etsimme jatkuvasti lisää uusia energiansäästön ideoita.

– Kannustamme myös asiakkaitamme kiinnittämään näihin asioihin huomiota valitessaan tapahtumalleen tai kokoukselleen paikkaa. Laadukas tapahtumatalo huolehtii aina myös ympäristövastuustaan!

Esimerkkejä Messukeskuksen energiatehokkuustoimista:

  • Messukeskuksen Galleria uudistettiin kolmisen vuotta sitten ja silloin ilmanvaihtokoneille rakennettiin täysin uusi lämmön talteenottojärjestelmä. Valaistuksessa siirryttiin led-teknologiaan.
  • Isojen yleisötapahtumien aikana Messukeskuksessa on samanaikaisesti jopa kymmeniä tuhansia messuvieraita. Hallien ilmanvaihtokoneiden ohjausjärjestelmiä on kehitetty niin, että sisäilmaolosuhteet mukautuvat tehokkaasti hallien erilaisiin käyttötarkoituksiin.
  • Vedenkulutukseen on tartuttu varustamalla kiinteistömme kaikki hanat poresuuttimin.
  • Viime kesän toimistosaneerauksessa henkilöstön työpisteiden valaistus ja ilmanvaihto uusittiin energiaa säästäväksi.