EU:n elpymistoimet esillä eurooppalaisen elinkeinoelämän huippukokouksessa

05.06.2020

Euroopan elinkeinoelämän kattojärjestö BusinessEurope ja EK:n sisarjärjestöjen puheenjohtajat kokoontuivat perjantaina 5.6. virtuaalisesti puolivuosittain järjestettävään huippukokoukseensa. Agendalla olivat mm. EU:n elpymispaketti, strategiset arvoketjut ja ekosysteemit, Saksan pian alkava puheenjohtajuuskausi ja sen prioriteetit sekä EU:n ja Ison-Britannian välisten neuvottelujen tilanne.

Elinkeinoelämän keskusliittoa kokouksessa edustivat puheenjohtaja Pekka Lundmark ja toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

Kokouksen vieraana oli sisämarkkinoista vastaava komissaari Thierry Breton. Hän käsitteli puheenvuorossaan Euroopan komission viime viikolla julkaisemaa elpymispakettiesitystä. Hän painotti esityksen keskittyvän eurooppalaisten investointien edistämiseen ja palvelevan näin myös eurooppalaista elinkeinoelämää. Investoinnit keskittyvät puolestaan Green Dealin ja digitalisaation viemiseen eteenpäin sekä eurooppalaisen resilienssin tukemiseen. Lisäksi Breton kertoi lyhyesti eurooppalaisten ekosysteemien vahvistamisesta, joilla pyritään parantamaan 14 toimialan elinvoimaisuutta Euroopassa.

EK:n puheenjohtaja Pekka Lundmarkin pääviesti kommenttipuheenvuorossaan oli, että tarvitsemme EU:ssa vahvoja teollisia ekosysteemejä, mutta emme saa kuitenkaan vaarantaa tällä globaalien arvoketjujen toimivuutta, emmekä kyseenalaistaa vapaakaupan edistämistä.

Lisäksi Pohjoismaat korostivat elpymispakettiesityksestä käydyn keskustelun yhteydessä erityisesti, että sen tulisi
1) kulkea käsi kädessä green deal -tavoitteiden kanssa,
2) tukea digitaalista siirtymää (innovaatiot, automaatio, tekoäly, 5G, kyberturvallisuus),
3) kehittää EU:n sisämarkkinoiden toimivuutta pullonkauloja poistamalla ja pitää EU avoimena kaupalle.

Todettiin myös, että elpymispaketin osalta tulee pitää mielessä, että se on luotu palvelemaan kriisimekanismina.