EU:n ja Kanadan välisen kauppasopimuksen hyödyt astuvat voimaan

19.09.2017

EU:n ja Kanadan neuvottelema CETA-vapaakauppasopimus tulee voimaan väliaikaisesti 21.9. Tällöin myös suurin osa tullinalennuksista astuu voimaan.

Jotta yritykset saisivat vapaakauppasopimuksen tuomat tullin alennukset käyttöönsä, tulee niiden ilmoittautua EU:n REX-järjestelmään. Rekisteröinti on vaatimus tullialennusten saamiseksi.

Sopimus poistaa tullit kaikilta teollisuustuotteilta, mutta joillakin tuotekategorioille on asetettu siirtymäaikoja. Esimerkiksi herkkien maataloustuotteiden, eräiden ajoneuvojen ja alusten tullit alennetaan siirtymäaikojen puitteissa viimeistään seitsemän vuoden kuluttua. Eräiden maataloustuotteiden tulleja ei poisteta lainkaan.

Tullin alennusten lisäksi säästöjä on luvassa, kun EU ja Kanada luopuvat päällekkäisistä testausvaatimuksista sähkölaitteille, elektroniikka- ja radiolaitteille, koneille ja niiden komponenteille, mittauslaitteille, kuumavesikattiloille sekä huvialuksille. Tulevaisuudessa EU:ssa testatut sertifikaatit ovat yhteensopivia myös Kanadan markkinoilla näiden tuotteiden osalta.

Samalla sopimus avaa myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia esimerkiksi Kanadan julkisissa hankinnoissa, joihin EU-maiden yrityksillä on parempi pääsy kuin muilla ulkomaalaisilla yrityksillä. Uusia mahdollisuuksia löytyy mm. Ontarion ja Quebecin joukkoliikennehankinnoissa sekä liittovaltiotason ruoppauspalveluissa.

Lisätietoa  REX-rekisteröinnistä: Rekisteröinti

Lisätietoa CETA:n hyödyistä: Vapaakauppa