EU:n ja UK:n kauppaneuvottelut jatkuvat, yritysten valmistauduttava siirtymäkauden loppumiseen

18.12.2020

EU:n ja Ison-Britannian neuvottelut tulevasta suhteesta jatkuvat. Sopimuksen aikaansaaminen tänä vuonna vielä brexit-siirtymäkauden aikana on edelleen mahdollista hyvin poikkeuksellisten järjestelyjen kautta.

Suomen ja Ison-Britannian väliseen kaupankäyntiin tulee joka tapauksessa muutoksia ensi vuoden alussa, saadaan sopimusta aikaan tai ei. Yritysten onkin valmistauduttava siirtymäkauden loppumiseen vuodenvaihteessa.

Kauppasopimus ei mahdollistaisi nykyisenlaista sujuvaa keskinäistä kaupankäyntiä enää jatkossa, kun vertailukohtana on tähänastinen sisämarkkinakauppa. Britannian irtautuessa EU:n sisämarkkinoilta kaupankäyntiin tulee lisää byrokratiaa ja se kallistuu. Lisäksi vuodenvaihteessa nähdään ylimenovaiheesta johtuvia viivästyksiä ja keskeytyksiä kaupankäynnissä.

Valtionhallinnon brexit-yhteyshenkilöt auttavat yrityksiä. Erityisesti loma-aikana ulkoministeriön kauppapolitiikan brexit-tiimi päivystää (TUO-20@formin.fi) ja apua saa myös Suomen Lontoon suurlähetystön Team Finland -tiimiltä (TeamFinlandUK@formin.fi).

Lisätietoa tilanteesta löytyy VNK:n brexit-sivustolta, jonne valtioneuvosto myös tiedottaa mahdollisen sopimuksen sisällöstä.

EU:n komission kontaktipiste auttaa yrityksiä ja kansalaisia tarvittaessa (jokaisella virallisella kielillä).