EU:n ja USA:n huippukokous jäi vaille kauppasopua – mitä seuraavaksi?

21.10.2023

Washingtonin eilinen huippukokous ei tuonut läpimurtoa kauppakiistoihin. Katseet kohdistuvat nyt joulukuussa pidettävään EU-USA kauppa- ja teknologianeuvoston kokoukseen. EK:n kauppapolitiikan johtaja Timo Vuori tiivistää viimeisen tilannetiedon.

EU ja USA korostivat huippukokouksessaan poliittista yksituumaisuutta suhteessa Venäjään, Kiinaan ja Lähi-itään, mutta kauppasuhteiden ahdinko ei valitettavasti hellittänyt. Tämä lisää epävarmuutta maailmantalouteen ja Suomenkin vientiin, arvioi johtaja Timo Vuori.

”Pieni huojennus on se, että terästulleihin saatiin aikalisä eli ne eivät astu voimaan ainakaan ennen vuodenvaihdetta. Isompaa läpimurtoa olisi tarvittu kipeästi maailman teräsmarkkinoiden tervehdyttämiseksi sekä kriittisten mineraalien saatavuuden turvaamiseksi vihreässä siirtymässä.”

Timo Vuoren mukaan paineet kohdistuvat nyt joulukuussa pidettävään EU-USA kauppa- ja teknologianeuvoston kokoukseen. Sen merkitystä korostaa entisestään se, että kyseessä on todennäköisesti neuvoston viimeinen kokous ennen USA:n presidentinvaaleja ja EU:n parlamenttivaaleja.

”Jos USA:n nykyhallinnon kanssa ei päästä tuloksiin, niin miten se voisi onnistua Donald Trumpin kanssa? Trump on antanut vaalilupauksen siitä, että hän asettaa 25 prosentin terästullien lisäksi 10 prosentin lisätullit kaikille USA:han tuotaville tuotteille. Tämä koskisi tietysti myös suomalaisia vientituotteita”, pohdiskelee kytevästä kauppasodasta huolestunut Vuori.