Euroopan elinkeinoelämä: Suomen EU-puheenjohtajuus on hyödynnettävä sisämarkkinoiden ja kauppasuhteiden vahvistamiseksi 

14.06.2019

Euroopan elinkeinoelämän kattojärjestö BusinessEurope ja EK:n sisarjärjestöt ovat olleet loppuviikon ajan koolla Helsingissä. Agendalla olivat mm. EU:n uuden 5-vuotiskauden prioriteetit, Suomen EU-puheenjohtajuus, talouden näkymät, brexit sekä Kiina-politiikka.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) isännöimässä huippukokouksessa linjattiin BusinessEuropen odotukset Suomen EU-puheenjohtajakaudelle.

Suomi nousee jäsenmaiden johtoon historiallisella hetkellä. 1.7. käynnistyvällä EU-puheenjohtajuuskaudella luodaan perusta EU-vaalien jälkeen valittavalle Euroopan suunnalle, BusinessEurope muistutti.

BusinessEurope toivoo Suomen toimivan vahvemman EU:n puolesta:

  • Puolustetaan sääntöpohjaista kansainvälistä kauppaa
  • Tuodaan sisämarkkinat takaisin EU-agendan keskiöön
  • Harjoitetaan strategista teollisuuspolitiikkaa
  • Edistetään innovaatioita
  • Vauhditetaan digitalisaatiota
  • Investoidaan osaamiseen

Eurooppalainen elinkeinoelämä piti ennakkotietoja Suomen puheenjohtajuuskauden painotuksista onnistuneina: kestävä kasvu, koulutus ja ilmastonmuutoksen torjunta ovat keinoja viedä koko maanosaa eteenpäin. Myös suomalaisten pragmaattiseen ja rakentavaan toimintatapaan luotetaan.

Eurooppalainen elinkeinoelämä jakaa yhteisen tilannekuvan taloudesta. Näkymät ovat heikkenemässä ja EU:n hajanaisuus heikentää unionin toimintakykyä myös globaalilla kentällä. EU:ssa on mietittävä tarkasti, millä keinoilla voimme vastata kilpailuun Yhdysvaltojen ja Kiinan kanssa. Niiden välinen kauppapoliittinen jännite näkyy yhä konkreettisemmin myös eurooppalaisen elinkeinoelämän arjessa.

Eurooppalaiset yritykset luottavat vahvasti EU:hun. Elinkeinoelämä toimii kaikissa jäsenmaissa sen puolesta, että EU olisi jatkossakin yksi maailman parhaista paikoista elää, tehdä työtä ja liiketoimintaa sekä edistää eurooppalaisia arvoja maailmalla.

BusinessEuropen ja EK:n sisarjärjestöjen johtohahmot keskustelivat Helsingissä mm. tasavallan presidentti Sauli Niinistön, pääministeri Antti Rinteen ja kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin kanssa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valokuvat: Aleksi Mustonen