Hallituksen puheenjohtaja Jaana Tuominen: ”Kriisit koettelevat 2020-luvulla – jokaisessa kriisissä on myös uusia mahdollisuuksia”

09.05.2022

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n hallituksen puheenjohtajan Jaana Tuomisen mukaan kriisit tuntuvat koettelevan meitä 2020-luvulla. Ensin iski terveyskriisi, sitten turvallisuuskriisi ja nyt uhkana on talouskriisi. Jokaisessa kriisissä on uhkien ohella kuitenkin myös uusia mahdollisuuksia. Tuominen piti maanantaina 9.5. puheen EK:n kevätseminaarissa.

Terveyskriisi on globaalin pandemian voimalla tuntunut parin vuoden ajan yhteiskuntassa ja yrityksissä. EK on koko korona ajan auttanut yrityksiä eri tavoin ja sparrannut maan hallitusta kriisin hoidossa. EK on alusta alkaen korostanut, että korona on paitsi terveydellinen myös taloudellinen ja sosiaalinen haaste, jonka hoitamisessa epäonnistuminen tietää valtavaa laskua yhteiskunnalle.

– Koronasta on Suomessakin opittava ja jälkianalyysi tehtävä.  Yhteiskunnan kriisinkestävyys, resilienssi, vahvistuu vain julkisen ja yksityisen sektorin fiksulla ja tiiviillä yhteistyöllä. Meidän pitää olla valmiimpia uusiin vastaaviin kriiseihin, Tuominen sanoo.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan mullisti Suomenkin turvallisuuskuvan. Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut rajulla tavalla ja siksi tulee varmistaa, ettemme jää yksin kriisin kohdatessa. Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen turvallisuutta, vapautta ja vakautta, selkeyttäisi Suomen asemaa, vähentäisi Suomeen kohdistuvaa maa- ja markkinariskiä sekä siten lujittaisi suomalaisen yritystoiminnan edellytyksiä.

– Tämän päivän kansainvälinen kauppa on myös suurvaltapolitiikkaa. Entistä enemmän korostuu ”kenen joukoissa seisot”. Nato-jäsenyys on luonteva askel Suomen talouden kannalta, totesi Tuominen puheessaan.

Eurooppaa ja Suomea uhkaa myös talouskriisi, jos emme pysty riittävän ketterästi ja määrätietoisesti uudistamaan talouttamme ja varmistamaan elinkeinoelämän kilpailukykyä. Sen ennaltaehkäisemiseksi maan hallituksen on tehostettava toimia osaavan työvoiman ja kohtuuhintaisen energian saatavuuden lisäämiseksi sekä investointien nopeuttamiseksi ja kasvun mahdollistamiseksi.

– Jokaisessa kriisissä on uhkien ohella myös uusia mahdollisuuksia. Kansainvälisen toimintaympäristön muutoksessa yksituumaisuus ja yhteistyö yli raja-aitojen ja siilojen on ollut Suomen vahvuuksia. Sitä Suomi kaipaa tänään ja EK on omalta osaltaan valmis tuomaan elinkeinoelämän panoksen tähän. Menestyvä elinkeinoelämä ja kilpailukykyiset yritykset rahoittavat ja takaavat suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuden, päätti Tuominen puheensa.

Lue koko puhe