Jo 140 maata antanut päästölupauksensa

30.09.2015

Viime viikkoina ja päivinä – ja jopa tunteina – on nähty sitä kaivattua loppukiriä eri valtioiden aiottujen päästösitoumustensa (INDC) antamisessa. Aivan äskettäin Thaimaa antoi oman sitoumuksensa 140. osapuolena. Näin ollen globaalien päästöjen kattavuudessa arvioidaan jo saavutetun 80 prosentin rajapyykki, jota mm. EU ja Suomi ovat pitäneet minimirajana Pariisin ilmastosopimuksen syntymiselle. Päästövähennyslupaukset ovat hyvin erimitallisia, joten niiden yhteisvaikuttavuuden arviointi on erittäin työlästä ja vaikeaa. Toisaalta tämä työ on suosiolla sovittu jätettäväksi mm. tutkimuslaitoksille eikä sitä tehdä Pariisin ilmastosopimusneuvotteluissa.

Olisi kuitenkin tärkeää, että neuvottelijoilla on melko tarkka kuva, miten päästövähennyslupaukset vertaantuvat niin keskenään kuin yhteisesti tavoiteltuun maksimissaan kahden asteen lämpenemistavoitteeseen. Toistaiseksi siitä arvioidaan kuitenkin vielä jäävän eli päästövähennysten kunnianhimo kokonaisuutena ei olisi riittävä. EU:n laillisesti sitova vähintään 40 %:n päästövähennysvelvoite (2030 vs. 1990) on yksi kunnianhimoisimmista ja vaativimmista.

Kaikki eri osapuolten INDC:t löytyvät täältä: http://www4.unfccc.int/submissions/indc/Submission%20Pages/submissions.aspx