Jyri Häkämies: AKT:n toiminta vaarantaa koko Suomen talouden

27.11.2015

Postin työriidan kärjistyminen ja koko ajan laajenevat tukilakot ovat vakava uhka koko Suomen taloudelle. Työtaistelut varjostavat myös meneillään olevia neuvotteluja yhteiskuntasopimuksesta. Erityisen suuren vastuun tilanteesta kantaa AKT, jonka vastuuton toiminta uhkaa murentaa toiveet yhteiskuntasopimuksesta. Neuvottelujen tavoitteena on ollut talouden ja työllisyyden kääntäminen nousuun.

– Samaan aikaan, kun työmarkkinapöydässä pyritään vastuulliseen ratkaisuun, kuljetusalan AKT ilmoittaa irtautuvansa sopimuksesta ennen kuin se on edes valmis. Samalla liitto laajentaa koko ajan työtaistelutoimiaan. Mikä on tämän avainliiton vastuu Suomen talouden tilasta ja työttömyyden kasvusta?, kysyy Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

Häkämies muistuttaa, että EK:n päätös irtautua tulevaisuudessa laajoista tulopoliittisista ratkaisuista on pitkään suunniteltu ja valmisteltu uudistus, josta kerrottiin julkisuuteen jo keväällä.  Asia on ollut kaikkien tiedossa. Sääntömuutos ei millään tavoin estä neuvotteluja talouden kannalta tärkeästä yhteiskuntasopimuksesta.  Muutos on linjassa myös sen kanssa, että SAK:kin tavoittelee jatkossa vientivetoista palkankorotusmallia. Tästä syystä AKT:n vetoaminen sääntömuutokseen toimintansa motiivina ei ole uskottava.

– Keskusjärjestö SAK:n on saatava kiireesti rivinsä suoraksi. Tämä koskee sekä AKT:tä että muitakin ylimitoitettuihin tukilakkoihin syyllistyviä liittoja. Ilmoitetut tukilakot vaikuttavat monin tavoin yhteiskunnan toimintaan, ja ensi viikolla on luvassa vakavia häiriöitä myös vientiin ja tuontiin. Suomi tarvitsee kilpailukykyä, vakautta ja ennustettavuutta eikä lukuisia, taloutta vaurioittavia työtaisteluita, Häkämies tähdentää.

– Entinen valtakunnansovittelija Juhani Salonius ilmaisi huolensa työmarkkinoiden lakkoherkkyydestä torstaina Ylen TV:n pääuutislähetyksessä. Tähän huoleen voi vain yhtyä. Toivottavasti nämä tapahtumat edesauttavat siinä, että vanhentunut työrauhalainsäädäntö saadaan vihdoinkin uudistettua. Muissa Pohjoismaissa lakkoja on vain murto-osa Suomeen verrattuna.

– Suomen taloustilanne on vakava, ja kaikki tietävät kyllä ongelmat. Ne eivät korjaannu, jos mitään ei tehdä. Tästä syystä käymme neuvotteluja yhteiskuntasopimuksesta ja suomalaisen työn kilpailukyvyn parantamisesta. Tarvitsemme kilpailukykyloikan, jotta saamme kiinni tärkeät kilpailijamaat. Viime kädessä kyse on työllisyydestä ja suomalaisen hyvinvointimallin säilyttämisestä, Häkämies muistuttaa.