Jyri Häkämies: EK valmis jatkokeskusteluihin, palkkakierros liittokohtaisesti

28.09.2015

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mukaan EK on valmis jatkamaan keskustelua hallituksen toivomista kilpailukykytoimista. EK jatkaa mielellään keskustelua myös siitä, voisiko seuraava palkkakierros olla Ruotsin mallin mukainen koordinoitu liittokierros.

– Elinkeinoelämän tavoitteena on sopia palkoista liittokohtaisesti ensi syksynä alkavalla neuvottelukierroksella. Palkansaajapuolelta tullut ajatus ns. Ruotsin mallista on hyvä ja sitä kannattaa selvittää, Häkämies tähdentää.

Ruotsin mallissa avoimen sektorin vientiliitot määrittävät palkankorotustason. Tämäntyyppinen palkkamalli on ollut pitkään elinkeinoelämän tavoitteena.

Pääministeri Juha Sipilä sanoi maanantaina järjestöjen tuloksettomien neuvottelujen jälkeen, että hän toivoo järjestöjen vielä jatkavan keskustelua. Hänen mukaansa keskustelua käydään jatkossa rinnakkain sekä viiden prosentin kilpailukykypaketista että palkkaratkaisusta. Myös palkkaratkaisun tavoitteena on parantaa kilpailukykyä viidellä prosentilla.

– EK toisti maanantaina oman ehdotuksensa siitä, millä tavoin kustannuskilpailukykyä voitaisiin parantaa hallituksen edellyttämällä viidellä prosentilla. Valitettavasti keskustelut eivät johtaneet tulokseen, Häkämies sanoo.

– Palkkaratkaisu kulkee ajallisestikin omassa junassaan. EK:n tavoitteena on käydä neuvottelut liittokohtaisesti.