Jyri Häkämies: Kilpailukyvyn palauttaminen olennaista yhteiskuntasopimusneuvotteluissa

03.08.2015

Yhteiskuntasopimusneuvottelujen keskeisin tavoite on Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan Suomen kilpailukyvyn palauttaminen. EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies tähdentää, että olennaista on nyt pyrkiä etsimään keinoja, joilla tähän tavoitteeseen päästään.

Häkämies muistuttaa, että yhteiskuntasopimusneuvottelujen tulos ei yksin riitä kuromaan umpeen vaikkapa Saksan saavuttamaa 15 prosentin kilpailukykyetua. Tavoitellulla sopimuksella voitaisiin kuroa erosta yksi kolmannes. Toinen kolmannes saataisiin kasaan maltillisilla liittokohtaisesti toteutettavilla palkkaratkaisuilla ja viimeinen kolmannes yritysten omilla toimilla, kuten digitalisaatiolla ja muulla toiminnan jatkuvalla kehittämisellä.

– Yhteiskuntasopimuksella voimme siis kuroa eroa kiinni viisi prosenttia. Olennaista neuvotteluissa onkin juuri tuo kilpailukyvyn palauttaminen. Se on tärkein tavoite kaikille osapuolille ja kaikille suomalaisille, Häkämies toteaa.

Maan hallitus on nimennyt entisen valtakunnansovittelijan Juhani Saloniuksen selvittämään yhteiskuntasopimuksen edellytyksiä. Järjestöjen on ilmoitettava 21. elokuuta mennessä, ovatko ne valmiita lähtemään sopimusprosessiin.