Jyri Häkämies: Osaamisen nostamiseen tarvitaan laaja korkeakouluverkosto, kolme yliopistoa ei riitä

23.10.2017

Finlandiatalolla julkistettiin maanantaina 23.10. Suomen tekoälystrategia. Tekoälyn merkitystä verrataan sähkön keksimiseen. Vertaus kuvaa, minkä mittakaavan asiasta on kyse. Jos Suomi loikkaa eturiviin tekoälyn soveltajaksi, on odotettavissa merkittävä tuottavuuden kasvu.

Lasse Laatunen esitti Karjalaisen artikkelissa 22.10., että Suomeen riittäisi kolme yliopistoa. Lasse Laatunen ei ole ollut EK:n palveluksessa vuoden 2013 jälkeen. Hänen esittämänsä ajatukset ovat hänen yksityisajatteluaan, eivätkä edusta EK:n kantaa.

EK:n näkemyksen mukaan tarvitsemme Suomessa toimivan ja monipuolisen koulutusjärjestelmän sekä tiivistyvää yhteistyötä elinkeinoelämän kanssa. Edessämme on selkeä osaamistason nosto. On koulutettava uusia osaajia ja uudistettava työssä olevien osaamista.

EK:n yrityskyselyjen mukaan 90% yrityksistä aikoo lisätä yhteistyötä korkeakoulujen kanssa. Suomeen on syntynyt toimiva yhteistyökulttuuri elinkeinoelämän ja korkeakoulujen kesken. Tekoälyn soveltamisen myötä tälle yhteistyölle on entistä enemmän kysyntää.

Suomen menestys on perustunut ja perustuu myös jatkossa osaamiseen ja koulutukseen. Meillä on kaikki mahdollisuudet menestyä tässä murroksessa.