Koodausviikko tekee ohjelmointia tutuksi

13.10.2014

Euroopassa vietetään tällä viikolla koodausviikkoa. EU Code Week on Euroopan komission aloite, jonka tavoitteena on lisätä tietoutta ohjelmoinnista.

Suomessa tietoa tapahtumasta levittää kolme EU Code Week -lähettilästä. Yksi heistä on tietojenkäsittelytieteen tutkija Linda Mannila.

– Code Weekin kautta halutaan antaa mahdollisimman monelle mahdollisuus kokeilla ohjelmointia erilaisten tapahtumien kautta.

Viime vuonna Euroopassa järjestettiin yli 300 erilaista Code Week-tapahtumaa. Tänä vuonna tapahtumia on luvassa jo noin 2000. Mannila uskoo, että räjähdysmäinen kasvu viittaa lisääntyneeseen kiinnostukseen ohjelmointia kohtaan. Digitaalisuus on läsnä niin arjessa kuin työelämässä.

Koodausviikon aikana eri puolella Suomea järjestetään esimerkiksi kerhoja, leirejä, työpajoja ja hackathon-ohjelmointitapaamisia.

Lisää tyttöjä ja naisia teknologian ja ohjelmoinnin pariin

EK:n asiantuntija Mirja Hannulan mukaan on tärkeää saada erityisesti tytöt kiinnostumaan teknologiasta.

– Tyttöjen innostamisessa tarvitaan uudenlaisia toimintamalleja koulujen ja yritysten yhteistyössä, Hannula sanoo.

Linda Liukkaan ja Karri Saarisen vuonna 2010 perustama Rails Girls -verkosto kannustaa tyttöjä ohjelmoinnin pariin muun muassa työpajoja järjestämällä. Suomessa viimeisin tapahtuma pidettiin syyskuussa Tampereella. Suuren suosion saaneen ohjelmointityöpajan  järjesti Johanna Kalli. Hän kertoo naisten olevan kiinnostuneita ohjelmoinnista, mutta kynnys itsenäiseen opiskeluun on monelle korkea.

– Ei tiedetä, mitä ohjelmointikieltä kannattaisi opetella, tai esimerkiksi miten ohjelmointiympäristö asennetaan.

Koodilähettiläs Linda Mannila pitää tärkeänä, että ohjelmoinnin pariin saadaan mahdollisimman monenlaisia ihmisiä.

– Esimerkiksi naisia ja muita vähemmän mukana olevia ryhmiä pitäisi saada vahvemmin ohjelmoinnin pariin. Muuten heidän näkökulmansa, ideansa ja tarpeensa jäävät puuttumaan suuresta osasta jokapäiväisessä arki- ja työelämäkäytössä olevista järjestelmistä, Mannila sanoo.

Ohjelmointi opettaa ajattelun taitoja

Vuodesta 2016 lähtien kaikki suomalaislapset tulevat tutustumaan ohjelmointiin myös koulussa, kun ohjelmointi tulee osaksi perusopetusta.

– Vuonna 2016 käyttöön otettavat perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet ovat parhaillaan lausunnolla. Ohjelmointi tulee jatkossa osaksi matematiikan opetusta, Mirja Hannula kertoo.

– Perusopetuksen tulee tarjota lapsille ja nuorille tulevaisuudessa tarvittavia taitoja, joihin muun muassa tieto- ja viestintäteknologian käyttötaito ja ohjelmointi kuuluvat, Hannula toteaa.

Ohjelmoinnin alkeisiin voi tutustua esimerkiksi pääkaupunkiseudun yliopistojen avoimilla verkkokursseilla. Aalto-yliopisto: mooc.aalto.fi/ohjelmointi ja Helsingin yliopisto: mooc.cs.helsinki.fi

Koodausviikon (11.–.17.10.) tapahtumia Suomessa:

 

Teksti: Mari Lehtonen, kuva: Teemu Granström