Korkeakoulut säästökurimuksessa – mahdollisuus lisätuloihin annettava

15.08.2014

EK on ilmaissut vakavan huolensa osaamiseen kohdistuvista leikkauksista. Korkeakoulutus sekä tutkimus- ja kehittämishankkeet ovat elintärkeitä synnyttämään Suomeen kipeästi kaivattuja uusia työpaikkoja ja kasvua. Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan satsaukset osaamisen kehittämiseen jäävät yli kaksi miljardia euroa vajaaksi edellisiä eduskuntavaaleja edeltäneistä suunnitelmista. Pudotus on huimaava.

– On merkillistä, että ei ole vieläkään syntynyt ymmärrystä antaa korkeakouluille mahdollisuus korvata säästöjen synnyttämä kurjuus, sanoo EK:n korkeakoulupolitiikan asiantuntija Marita Aho.

Suomalaisilta korkeakouluilta jää saamatta se, mihin muiden maiden korkeakoulut ovat aikoja sitten olleet oikeutettuja: kansainvälisiltä opiskelijoilta perittävät tutkintomaksut. Kaikki olisi jopa lakipykälien osalta valmiina, mutta vain poliittinen vihreä valo on näyttämättä.

– Jospa budjettikeskusteluissa järki vihdoin voittaisi, ja Euroopan ulkopuolisista maista tuleville opiskelijoille tulisi korkeakouluopinnoille maksut. Yliopisto- ja ammattikorkeakoululakien muutokset pitää saada eduskuntaan nyt syksyllä ja korkeakoulut vihdoin tasavertaisesti kansainvälisille koulutusmarkkinoille jo keväällä 2015, Aho penää.

Kuva: Serguei Vlassov, 123rf.com