Koulutus auttaa sopeutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan
Koulutusalan toimijat ovat havahtuneet ajankohtaiseen haasteeseen ja tarjoavat turvapaikanhakijoille tarkoitettua koulutusta.
Sivistystyönantajat ry:n jäseniltä löytyy vankkaa kokemusta maahanmuuttajien kouluttamisesta ja kotouttamisesta suomalaiseen yhteiskuntaan.
Monet oppilaitokset ovat tarttuneet nyt myös ajankohtaiseen haasteeseen ja ryhtyneet tarjoamaan turvapaikanhakijoille tarkoitettua koulutusta.
Kokemusta maahanmuuttajista on useilla koulutusasteilla. Yli 40 kansanopistosta löytyy maahanmuuttajille suunnattua koulutusta, jossa tehdään myös muun muassa erilaisia kieleen ja osaamiseen liittyviä kartoituksia.
Maahanmuuttajien kielitaidon lähtötason arvioinnit ovat myös aikuiskoulutuskeskusten vakiintuneita palveluja yhteiskunnalle siinä missä ammatillisen osaamisen kartoituksetkin.
– Suomeen tulevat turvapaikanhakijat eivät tunne yhteiskuntaamme eivätkä kulttuuriamme. He hakevat täältä turvaa ja uskoa tulevaisuuteen. He tarvitsevat yhteisöllisyyttä, vahvaa tukea ja välineitä liittyäkseen osaksi yhteiskuntaamme. Tuettu asuminen ja koulutus ovat parasta, mitä heille voidaan tarjota, Kirkkopalvelujen rehtori Helena Ahonen sanoo.
Muutamia esimerkkejä kotouttamisesta:
- Kirkkopalvelut ry on käynnistänyt alaikäisten, ilman vanhempaa maahan tulleiden nuorten tuetun asumisen ja turvapaikanhakijoiden koulutuksen Järvenpäässä, Pieksämäellä ja Ruokolahdella.
- Haaga-Helian suunnittelema opintokokonaisuus on tarkoitettu oleskeluluvan saaneille korkeakoulukelpoisille henkilöille. Koulutus koostuu viidestä moduulista, jotka sisältävät suomen kieltä, liikeviestintää, yrittäjyyden perusteita, palvelua ja myyntiä sekä henkilökohtaista urasuunnittelua.
- Turussa Turun yliopisto auttaa seudulle saapuneita turvapaikanhakijoita. Tuki rakentuu useista toiminnoista, kuten kieli- ja yhteiskuntakoulutuksesta. Toiminta käynnistetään SPR:n ja vastaanottokeskuksen parhaaksi arvioimana ajankohtana.
- Alkio-opistolla aloittaa Keski-Suomessa alaikäisten turvapaikanhakijoiden Nutukka-kurssi. Se jatkuu alkuperäisen suunnitelman mukaan toukokuun 2016 loppuun saakka.
Lisätietoja:
Asiantuntija Piia Alvesalo, Sivistystyönantajat, puh. 040 860 9233, piia.alvesalo(at)sivistystyonantajat.fi