Koulutus auttaa sopeutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan

08.10.2015

Koulutusalan toimijat ovat havahtuneet ajankohtaiseen haasteeseen ja tarjoavat turvapaikanhakijoille tarkoitettua koulutusta.

toihin2Sivistystyönantajat ry:n jäseniltä löytyy vankkaa kokemusta maahanmuuttajien kouluttamisesta ja kotouttamisesta suomalaiseen yhteiskuntaan.

Monet oppilaitokset ovat tarttuneet nyt myös ajankohtaiseen haasteeseen ja ryhtyneet tarjoamaan turvapaikanhakijoille tarkoitettua koulutusta.

Kokemusta maahanmuuttajista on useilla koulutusasteilla. Yli 40 kansanopistosta löytyy maahanmuuttajille suunnattua koulutusta, jossa tehdään myös muun muassa erilaisia kieleen ja osaamiseen liittyviä kartoituksia.

Maahanmuuttajien kielitaidon lähtötason arvioinnit ovat myös aikuiskoulutuskeskusten vakiintuneita palveluja yhteiskunnalle siinä missä ammatillisen osaamisen kartoituksetkin.

– Suomeen tulevat turvapaikanhakijat eivät tunne yhteiskuntaamme eivätkä kulttuuriamme. He hakevat täältä turvaa ja uskoa tulevaisuuteen. He tarvitsevat yhteisöllisyyttä, vahvaa tukea ja välineitä liittyäkseen osaksi yhteiskuntaamme. Tuettu asuminen ja koulutus ovat parasta, mitä heille voidaan tarjota, Kirkkopalvelujen rehtori Helena Ahonen sanoo.

Muutamia esimerkkejä kotouttamisesta:

Lisätietoja:
Asiantuntija Piia Alvesalo, Sivistystyönantajat, puh. 040 860 9233, piia.alvesalo(at)sivistystyonantajat.fi