Venäjä puhutti EVAn keskustelutilaisuudessa

11.04.2014

Venäjän toimet Ukrainassa ja niistä seurannut maailmanpoliittisen ilmapiirin kiristyminen hämmentää.

Mikä on Suomen ja suomalaisten yritysten asema Venäjän ja Euroopan unionin kiristyneessä tilanteessa? Miten EU:n kauppapakotteet ja Venäjän mahdolliset vastapakotteet vaikuttaisivat Suomeen? Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) keskustelutilaisuudessa näitä asioita pohti kova kaarti suomalaisia poliitikkoja EVAn hallituksen puheenjohtajan Jorma Ollilan johdolla.

Venäjän taloudellinen tilanne huolettaa

Suomelle aiheuttaa huolta jo yksin Venäjän tämänhetkinen taloudellinen tilanne. Keskusteluissa korostettiin, että Venäjän ja EU:n kiristyneitä suhteita enemmän Suomen talouteen vaikuttaa Venäjän hidastunut talouskasvu ja ruplan alamäki, eivät niinkään taloudelliset pakotteet Venäjän ja EU:n välillä.

— Venäjän talouskasvun heikentyminen iskee pahemmin kuin pakotteet, Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb painotti.

Euroopan komission varapuheenjohtaja Olli Rehn jatkoi, että Venäjän talous ei ole kyennyt uudistumaan, joten edessä on mahdollinen taantuma. Rehn kertoi myös konkreettisen esimerkin vierailustaan Itä-Suomeen, jossa Venäjän talouden tilanne näkyy muun muassa venäläisten matkailijoiden tax-free-ostosten reippaana vähenemisenä. Rehnin mukaan Venäjän taloudessa ei ole nähtävissä merkittäviä sysäyksiä parempaan.

Varsinaisia talouspakotteita ei ole vielä asetettu

Mahdollisista kolmannen tason varsinaisista talouspakotteista ei ole EU:ssa vielä sovittu, eikä Venäjän mahdollista vastareaktiota voi ennustaa etukäteen. Tämä tekee keskustelun Suomeakin koskevista talouspakotteista spekulatiiviseksi.

Europarlamentaarikko Sampo Terho korosti kuitenkin, että pakotteiden vaikutus olisi joka tapauksessa kielteinen Suomen taloudelle. Hänen mukaansa täytyy pyrkiä diplomaattisiin ratkaisuihin, jottei pakotteille olisi tarvetta. Stubb puolestaan vakuutti, että mikäli taloudellisia pakotteita lisätään, ne eivät tule olemaan sellaisia, jotka kurittaisivat suoraan jotain tiettyä alaa Suomessa. Rehn lisäsi, ettei kukaan ei toivo laajempia pakotteita.

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari muistutti, ettei Suomi voi mitenkään irrottautua mahdollisista yhteisistä pakotteista.

— Suomi ei voi vain napsia rusinoita pullasta, tähdensi Jaakonsaari viitaten Suomen EU-jäsenyyteen.

Raha on paras rauhanvälittäjä

Stubb toisti aikaisemminkin mainitsemansa väitteen, jonka mukaan raha on paras rauhanvälittäjä. Venäjän ja EU:n taloussuhteet ovat hyvin tiiviit etenkin energiakaupassa. Venäjän energiasta 70 prosenttia viedään EU:hun, jonka öljynkulutuksesta 30 ja maakaasusta 35 prosenttia tulee Venäjältä.

Poliitikoilla ei ollut yhtenäistä linjaa Venäjän tulevasta skenaariosta. Suurin osa oli varovaisen pessimistisellä kannalla. Jaakonsaari kiteytti monien mietteen lauseeseen: naapurimme on arvaamaton.

Lisää aiheesta:

EK:n blogi: Suhteet Venäjään on pidettävä avoimina

Videot tilaisuudesta EVA.TV:ssä: