Lakimuutoksella helpotusta oleskeluluvan saaneiden pankkiasiointiin

01.10.2015

Suomessa on valmisteilla lakimuutos, jolla helpotettaisiin oleskeluluvan saaneiden mutta ilman hyväksyttävää henkilöllisyystodistusta maassamme olevien ulkomaalaisten pankkiasiointia. Tiukka lainsäädäntö estää heiltä nyt pankkipalvelut.

toihin2Finanssiala kertoo verkkosivuillaan, että se on jo useiden vuosien ajan pyrkinyt yhdessä viranomaisten kanssa hakemaan helpotusta turvapaikan saaneiden päivittäisten raha-asioiden hoitamiseen.

Voimassa oleva rahanpesusääntely vaatii, että pankin on varmistettava asiakkaan henkilöllisyys asiakirjasta, joka on peräisin luotettavasta ja riippumattomasta lähteestä. Oleskeluluvan saaneella ei yleensä ole tällaista asiakirjaa, jos hän on tullut Suomeen ilman viranomaisen antamaa luotettavaa henkilöllisyystodistusta, esimerkiksi passia.

Lakimuutoksen jälkeen jatkuvan oleskeluluvan saanut henkilö voisi saada ulkomaalaisen henkilökortin, joka kelpaisi pankkien ohella myös asioimisessa viranomaisten kanssa.

Muutoksessa vierähtänee kuitenkin vielä aikaa, sillä henkilökorttilain kokonaisuudistusta vasta valmistellaan sisäministeriössä. Lakiesitys lähtenee lausuntokierrokselle tänä syksynä, mikä tarkoittaisi, että uusi laki henkilökorteista tulisi voimaan arviolta aikaisintaan ensi syksynä.

Finanssiala toivoo aikatauluun joustoa.