Lukiolaiset huolissaan: tietoa työelämästä puuttuu

31.03.2015

Kun koulu loppuu -kyselyn mukaan välivuosi valkolakin jälkeen houkuttaa erityisesti lukiolaistyttöjä.

Tuoreen selvityksen mukaan peräti kolme lukiolaista neljästä kertoo, että työelämän asioita käsitellään koulussa vain vähän tai ei ollenkaan. Tiedolle olisi kuitenkin suuri tarve, sillä 70 prosenttia lukiota käyvistä haluaisi aiheesta lisää opetusta.

Nuoret kaipaavat työelämästä sekä puhtaasti lisää tietoa että erityisesti omakohtaisia kokemuksia TET-harjoittelun muodossa. Eri aloista ja tehtävistä kuultaisiin mieluiten suoraan työelämässä jo olevien ammattilaisten kertomana.

Alle viidennes tietää, minne aikoo hakea

Kiinnostus välivuotta kohtaan valmistumisen jälkeen on noussut huippuunsa. Kyselyn mukaan nyt runsas neljännes nuorista (26 prosenttia) aikoo pitää välivuoden, kun vielä vuosi sitten samaa mietti viidennes.

Nuorten epävarmuus opinto- ja alavalinnoista on lisääntynyt. Varsinkin tytöt ovat hyppäämässä pois opintoputkesta.

Kyselyn mukaan vain 18 prosenttia lukiolaisista tietää varmasti, minne he pyrkivät opiskelemaan lukion jälkeen.

Yliopisto-opinnot ovat edellisvuoden tapaan ykkösvaihtoehto. Suosituin yliopisto on edelleen Helsingin yliopisto aikaisempaa suuremmalla erolla Aalto-yliopistoon. Tampereen ammattikorkeakoulu on suosituin ammattikorkeakoulu, mutta AMK-opinnot eivät houkuttele aiempien vuosien tapaan.

– Korkea-asteen haku-uudistus, jossa ensimmäistä kertaa hakevia suositaan ja opiskelualan vaihtaminen on haasteellisempaa, luo yhä enemmän painetta heti lukion jälkeisille opintovalinnoille. Tämä näkyy nyt lukiolaisten kasvaneissa välivuosisuunnitelmissa ja epävarmuudessa alan valintaa kohtaan, johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen TATista selvittää.

– On itsestään selvää, että työelämätiedolle pitäisi varata lukiossa tilaa, myös osana aineopintoja.

Taloudellinen tiedotustoimisto TATin ja T-Median vuosittain tehtävään Kun koulu loppuu -kyselyyn vastasi tällä kertaa yli 7 200 yläkoulu- ja lukioikäistä nuorta.

Kuva: Taloudellinen tiedotustoimisto TAT