Lukiolaisyrittäjät: kesätyön voi luoda myös itse

31.07.2015

Jos sopivaa kesätyötä ei etsinnöistä huolimatta löydy mutta haluaisi kartuttaa kassaa ja työelämäosaamistaan, vaihtoehtona on yrittäminen. Neuvokkaat tuusulalaiset ystävykset halusivat tehdä asioita itse ja ryhtyivät kesäyrittäjiksi.

Lukiolaiset Anna Saarinen ja Sara Tuomaala, 17, ovat tunteneet toisensa päiväkotiajoilta asti. Nykyisin eri paikkakunnilla opiskelevia ystävyksiä yhdistää yrittäminen – nuoret ovat ideoineet oman liiketoimintansa ja työllistäneet itse itsensä kesän ajaksi.

Mielipuuhasta liiketoiminnaksi

Leivosyrittäjänä aloittanut Anna on pitänyt kakkujen ja leivonnaisten tekemisestä pienestä pitäen. Viime vuosina tuotteliaasta leivontaharrastuksesta syntyi positiivinen ongelma.

– Tarjottavaa syntyi niin paljon, että syöjiä olisi saanut olla enemmän, Anna nauraa.

Muutaman viime vuoden aikana Anna on kehittynyt maineikkaaksi leipojaksi niin, että kysyntä leivoksille ja kakuille syntyi melkein itsestään.

Anna_saarinen

Anna Saarisen leivonnaisille on kysyntää. -Tilauksia tulee enemmän kuin ehtii tekemään.

– Siitä se idea yrittämiseen lähti, aloin tekemään kesällä kakkuja ja muita leivoksia tuttujen ja tuntemattomien tapahtumiin, maksua vastaan.

Anna pitää yrittämisessä siitä, että saa tehdä itselle mieluista hommaa. Myös se on ilahduttanut, että töitä riittää nuorelle tekijälle – tilauksia tulee enemmän kuin ehtii tekemään. Toiminimeä Annalla ei kuitenkaan vielä ole, sillä toiminta on ollut tänä kesänä vielä pientä, jolloin verotus tehdään tuloista. Tätä varten Anna pitää kirjanpitoa tuloista ja menoista: verotuksessa ilmoitetaan tuntipalkka eli se, mitä menojen jälkeen jää jäljelle.

Palvelun mainostamiseksi on riittänyt se, että Anna on kertonut leivoksistaan omilla Facebook-sivuillaan. Päivitystä jaettiin ystävien välityksellä ja sana levisi nopeasti aina tutuntutuille asti.

Idea syntyi mummoa autellessa

Ikkunanpesua toiminimellä tekevä Sara huomasi tilaisuuden yrittämiseen arkihommissa.

– Autoin ikkunanpesussa kotona ja mummolassa, ja ajattelin, että tätähän voisi tehdä muillekin, Sara kertoo.

Neuvokas nuori laajensi toimintaansa ja aloitti tänä kesänä pesemään myös tuttujen ikkunoita. Hommia on ollut mukavasti ja Sara on huomannut, että markkinoinniksi on riittänyt toistaiseksi se, että tekee työnsä hyvin – tieto pätevästä ikkunanpesijästä leviää suusta suuhun.

Vapaus vaikuttaa työaikoihin

Anna ja Sara kokevat saavansa pienyrittämisestä hyvää kokemusta tulevaisuutta varten, erityisesti yrittäjän talous- ja raha-asioihin liittyen. Sara on aloittaessaan perehtynyt toiminimen perustamiseen liittyviin seikkoihin ja laskuttamiseen toiminimellä.

– Onnistuminen on myös hieno asia yrittäjyydessä. Se että pystyy pyörittämään liiketoimintaa itse, Sara hymyilee.

Sara pitää erityisesti yrittämisen vapaudesta, siitä että on itse saanut päättää työajoistaan itsenäisesti. Hän kertoo määritelleensä tuntipalkkansa ja työaikansa niin, että työkeikat ovat olleet tavallisen työpäivien mittaisia ja tienestejä kertyy saman verran kuin keskiverto kesätyöläiselle.

Anna tekee töitä vaihtelevasti, sillä työajat riippuvat leivosten tilauksista. Välillä päivät venyvät yli 12-tuntisiksi, mutta joskus hommista selviää muutamassa tunnissa. Normipäivä ei ole.

Molemmat ovat tyytyväisiä siihen, että tuloihinsa pystyy vaikuttamaan työmäärää vaihtelemalla. Nuoret yrittäjät muistavat myös lomailla työssä ja koulussa ahertamisen välillä.

– Hommaa on kyllä aika paljon, mutta loppukesästä on tarkoitus lomailla, Anna kertoo.

Apua ja neuvoja kannattaa uskaltaa kysyä

Yrittämisessä haasteellisinta on molempien mielestä raha-asiat. Pitää tietää, mihin asti hommia saa tehdä verottomana ja miten paperihommat hoidetaan. Pienenkin liiketoiminnan pyörittämisessä on miettimistä, jotta tekeminen kannattaa ja rahaa jää myös omaan käteen.

Molemmat lukiolaisista ovat saaneet apua yrittämiseen omilta vanhemmiltaan, erityisesti paperihommissa. Annan isä on yrittäjä ja on opastanut liiketoiminnan alkuun. Molempien asiakaskuntaan kuuluu paljon tuttuja, joilta on myös saanut ohjeita ja tukea yrittämiseen. Monella on jo ennestään kokemusta kotitaloustöiden teettämisestä ja osaavat he siten kertoa miten kuuluu toimia.

”Kaverin palkkaaminen olisi hienoa”

Liiketoiminnan jatkuminen kesän jälkeen on toistaiseksi auki, mutta intoa yrittämiseen löytyy molemmilta.

– Hommaa olisi myös kiva viedä eteenpäin leipomisvälineistön ja tilan suhteen niin, että liiketoiminta kasvaisi. Jos ei vielä ensi kesänä, niin sitten ainakin sitä seuraavana, Anna pohtii.

Toiminnan kasvattaminen myös palkkaamalla muita työntekijöitä on käynyt Annalla mielessä. Moni kaveri on ollut kiinnostunut toiminnasta ja kysellyt, josko leivontahommiin tarvitsisi auttavaa käsiparia.

– Sehän olisi mukavaa, töitä on aina hauskempi tehdä porukalla, Anna hymyilee.

– Täytyy vielä katsoa miten tämä toiminta tästä etenee ja mikä tilanne on ensi kesänä.

Sara meinaa jatkaa ikkunanpesuyrittämistä, ellei ensi kesänä hae kesätöitä muualta. Yrittäminen on hyvä vaihtoehto. Lisätyövoiman palkkaaminen on käynyt myös Saralla mielessä, mutta kovat työntekijämaksut ja toiminnan monimutkaistuminen mietityttävät.

– Kaverin palkkaaminen tuntuisi kyllä hienolta, Sara hymyilee.

Kuka tahansa voi yrittää: tärkeintä on positiivinen asenne ja uteliaisuus.

Anna ja Sara neuvovat yrittämisestä kiinnostunutta uskaltamaan ja hankkimaan tietoa itse. Uutena yrittäjänä on myös tärkeää osata ottaa apua vastaan.

– Kannattaa uskaltaa kysyä apua aina, kun jokin mietityttää. Etenkin talous- ja raha-asioissa kannattaa ehdottomasti kysyä apua kokeneemmilta, jotta ne menevät oikein, Anna painottaa.

Annan mielestä kuka tahansa voi olla yrittäjä, mutta rohkeus ja ahkeruus ovat hyviä piirteitä, mikäli itsensä työllistäminen kiinnostaa. Sara on samaa mieltä: kokeilunhalu ja tahdonvoima vievät yrittäjää eteenpäin.

– Tätä kannattaa ehdottomasti kokeilla, varsinkin jos ei saa töitä muualta. Kesätyön voi luoda myös itse, Anna kiteyttää.

– Jos on hyvä idea, niin kannattaa kokeilla, Sara komppaa.

Annan kotisvut: http://annankakut.webs.com/