Miia Sarkola julkistettiin Vuoden Hyvä omistaja 2019 voittajaksi

08.11.2019

Suomalaiselle First North -listalla noteeratun ja Suomen suurimpiin lukeutuvan tilitoimiston Aallon Groupin osa-omistaja Miia Sarkola on palkittu Vuoden Hyvä Omistaja kilpailun voittajaksi. Hyvä Omistaja on Ratkaisutoimisto Seedin, EK:n ja Kauppalehden yhteiskunnallinen hanke, jonka tavoitteena on nostaa esille omistajuuden merkitystä yhteiskunnassa ja lisätä ymmärrystä omistamisesta taitona ja työnä. 

Kilpailun alullepanija Ratkaisutoimisto Seedin toimitusjohtajan Marko Parkkisen mukaan hyvä omistajuus vaatii nykyään aiempaa enemmän osaamista, sillä omistajuus on muuttunut entistä haastavammaksi. ”Jos ajatellaan, että omistamiseen ei liity aitoa tekemistä eikä osaamista, operatiivisen johdon rooli ja vastuu ylikorostuvat. Samaan aikaan markkinoiden muutos tekee omistamisesta yhä haastavampaa. Kun markkinat globalisoituvat ja käännöspalvelujen kehittymisen myötä kielimuurit murtuvat, suomalaisetkin yritykset joutuvat kilpailemaan aidosti markkinataloudessa. Nämä muutosvoimat asettavat yritysten ja yritysomaisuuden kehittämiselle uudenlaisia haasteita, joiden ratkomisessa tarvitaan nimenomaan osaavia omistajia. 

Miia Sarkola palkittiin, sillä hän vastasi parhaiten raadin asettamia Hyvän Omistajuuden kriteerejä, häntä myös luonnehdittiin anonyymin äänestäjän toimesta seuraavin kriteerein: “Sinnikäs, todella kovalla työllä nykyiseen asemaansa päässyt omistaja, joka ymmärtää syvällisesti yrittäjyyden ja omistajuuden erityislaadun ja niiden yhteyden.”

Näin Miia Sarkola kuvailee itse voittoaan: ”Tämän kilpailun myötä olen alkanut aktiivisemmin pohtia mitä kaikkea omistajuus on ja miten se omalta osaltani on muuttunut listautumisen myötä. Olen tarkastellut niin omaa kuin koko yhtiön roolia tässä kokonaisuudessa aivan uudella tavalla – teen / teemme tätä työtä nyt kaikkien Aallon Groupin omistajien (henkilöstö, asiakkaat, sijoittajat) hyväksi. Olemme vastuussa yhtiön kaikille omistajille ja tottakai haluamme onnistua. Teemme työmme niin hyvin kuin pystymme palkitaksemme yhtiöömme sijoittaneita omistajiamme. Olen käynyt monen tahon kanssa keskusteluja tässä välillä omistamisesta ja pörssiyhtiön johtajista ja olen saanut kuulla, että olen todella harvinaisuus – nimenomaan sukupuoleni vuoksi. Ylpeästi johdan yritystäni naisomistajana siis.”

Joka vuosi järjestettävä Hyvä Omistaja kilpailu on järjestyksessään neljäs. Kilpailun aiempien vuosien voittajia ovat muun muassa Kari Jussi Aho sekä Julianna Borsos. Tämän vuoden Hyvä omistaja palkittiin Helsingissä 8.11. Kilpailun muut ehdokkaat olivat Johan Hammarén, Sami Ensio sekä Mikko Kuitunen, joista Johan Hammarén palkittiin lehdistön suosikkina.