Millenium-teknologiapalkinto magneettisten muistien kehittäjälle

10.04.2014

Vuoden 2014 Millennium-teknologiapalkinnon saa professori Stuart Parkin. Palkinto myönnetään tunnustuksena innovaatioista, jotka ovat mahdollistaneet magneettisten muistien tallennuskapasiteetin lisäämisen tuhatkertaiseksi.

Parkinin innovaatioiden ansiosta tiedon tallennuskapasiteetti on kasvanut merkittävästi, mikä puolestaan on edistänyt suurten palvelinkeskusten ja pilvipalveluiden, sosiaalisten verkostojen sekä musiikin ja elokuvien verkkolevityksen kehittymistä. Magneettisten muistilevyjen ansiosta voimme mm. katsella elokuvia verkossa, käyttää sosiaalista mediaa ja etsiä tietoa.

Professori Parkinin keksinnöt pohjautuvat magnetovastusta hyödyntävään ohutkalvotekniikkaan ja siihen pohjautuvaan, GMR-ilmiötä (giant magnetoresistance) hyödyntävään spin valve -lukupäähän. Pian sen jälkeen kun GMR-ilmiö löydettiin vuonna 1988, Parkin muutti tieteellisen havainnon käytännön tallennustekniikaksi. Millenium-palkintolautakunta totesi Parkinin saavutusten muun muassa myötävaikuttaneen tuntuvasti ’big data’ -vallankumouksen syntymiseen.

Aiempia tekniikan innovaatioista myönnettävän palkinnon saajia ovat olleet mm. World Wide Webin luoja Sir Tim Berners-Lee ja eettisen kantasolututkimuksen pioneeri Shinya Yamanaka. Tämänvuotista voittajaa juhlitaan palkintoseremoniassa Helsingissä keskiviikkona 7. toukokuuta 2014. Palkintosumma on miljoona euroa.

Millennium-teknologiapalkinto on suomalainen kunnianosoitus ihmisten elämänlaatua parantavan teknologian kehittäjille. Palkinto jaetaan joka toinen vuosi teknologisesta innovaatiosta, joka parantaa merkittävästi ihmisten elämänlaatua nyt ja tulevaisuudessa. Palkinnon myöntää riippumaton Tekniikan Akatemia -säätiö, jonka taustavoimia ovat suomalainen tiedeyhteisö, elinkeinoelämä ja Suomen valtio.

Lue lisää: www.millenniumprize.fi