Monika Pöldkivi, Sivex: ”Asenne ratkaisee, kun haluat menestyä yrittäjänä Suomessa”

13.10.2021

”Kun bisnes rakennetaan luottamuksen päälle, Suomessa kyllä löytää asiakkaita”, sanoo Sivex Oy:n perustaja Monika Pöldkivi. Virosta Suomeen yrittäjäksi muuttaneen Pöldkiven #STAYinFinland-haastattelun on tehnyt amerikkalainen kesäharjoittelijamme Anna Bogdan.

Sivex Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Monika Pöldkivi tiesi jo lapsena Virossa, että hänestä tulee jonain päivänä yrittäjä. Uudeksi kotimaaksi valikoitui Suomi, jonne hän saapui 24 vuotta sitten alun perin au pairiksi. Sittemmin yrittäjyys vei mukanaan ja nykyisin Pöldkiven siivousalan yritys työllistää yli 30 työntekijää Uudellamaalla.

Kaikki alkaa asenteesta

”Tärkeintä on asenne ja oikea ote. Jos rakennat luottamusta ja luotettavuutta, Suomessa kyllä löytyy asiakkaita”, Pöldkivi tiivistää.

Yrittäjän alkutaival on aina kivinen ja tämä pätee eritoten muista maista saapuviin. ”Välillä ulkomaalaisen on tehtävä kaksin- tai kolminkertainen työ. Rima on korkealla, mutta sen yli kyllä pääsee, kun uskoo bisnemalliinsa ja pistää kaiken peliin”.

Oman virolaisuutensa Pöldkivi näkee rikkautena: ”Nuorena Suomenlahden takaa tulleena yrittäjänä erotuin muista ja taustani herätti vain positiivista kiinnostusta”.

Yritys pyörähti mukavasti käyntiin ja alkoi saada myös isompia asiakkaita. Kysyntään vastaaminen edellytti kuitenkin isoja päätöksiä siitä, kuinka siirtyä yksinyrittäjästä työnantajaksi. Sivexistä tuli suomalainen osakeyhtiö vuonna 2005.

Tukeakin nuori yrittäjä sai. Suomessa on aloitteleville yrittäjille paljon palveluita, kuten rahoitusta, ilmaisia kursseja ja maksutonta neuvontaa. Esimerkiksi Uusyrityskeskus ja NewCo Helsinki ovat olleet monelle ulkomaisellekin yrittäjälle arvokas palvelupiste.

”Tukea ja apua on tarjolla, myös ihan maksutta. On vain oltava itse aktiivinen”, Pöldkivi sanoo.

Monikulttuurinen työpaikka saa maailmat kohtaamaan

Suurin osa Sivexin työntekijöistä on muuttanut Suomeen työn vuoksi tai pendelöi Suomenlahden yli. Pöldkivi kertoo oppineensa paljon työntekijöiltään. Avoin vuoropuhelu ja välitön ilmapiiri on työarjen rikkaus.

”Tärkeintä on tietysti se, että onnistuu rekrytoimaan oikeat ihmiset, oli heidän syntyperänsä mikä tahansa. On kuitenkin kiistatonta, että kansainvälinen henkilöstö on Sivexin vahvuus. Työntekijät tuovat taloon jotain erilaista ja inspiroivaa: oman kulttuurinsa.”

Monikielisyys on siivousalan arkea. Sivex ei edellytä siivoojilta suomen kielen taitoa, mutta toimistotöissä sitä on jonkin verran osattava. Kielitaito mahdollistaa myös uralla etenemisen, mikä Sivexin henkilöstölle avoimesti kerrotaan. Jatkossa Pöldkivi haluaisi tukea työtekijöitään helpottamalla suomen kielen opiskelua etenkin silloin, kun he vielä odottavat viisumipäätöstä kotimaassaan

Kansainvälisessä työpaikassa tarvitaan toki myös suomalaisia työntekijöitä, sillä heillä on paikallista kokemusta ja tietämystä. Yhdessä kaikkien taustat täydentävät toisiaan!

Pöldkiven vinkit ulkomaisille yrittäjille Suomessa:

  1. Hyödynnä ilmaisia kursseja ja maksutonta apua, joita tarjoaa esimerkiksi NewCo Helsinki.
  2. Ole kiinnostunut suomalaisesta yhteiskunnasta ja perehdy siihen, miten asiat uudessa kotimaassa toimivat.
  3. Uskalla olla erilainen ja ole ylpeä juuristasi. Etsi mahdollisuuksia, jotka vievät sinut pois mukavuusalueeltasi.
  4. Älä pelkää virheitä: ota ne mahdollisuutena kehittyä ja mennä eteenpäin.

Haastattelun on tehnyt EK:n amerikkalainen kesäharjoittelija Anna Bogdan.