Näytä, että osaat!

28.10.2014

Ammatillinen näyttötutkintojärjestelmä täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Vaikka tutkintojärjestelmä on jo reippaasti aikuisessa iässä, on sen tunnettuudessa etenkin pk-yrityksissä parantamisen varaa.

Näyttötutkinto on aikuisten ja työelämän tarpeisiin suunniteltu joustava tutkinnon suorittamistapa, jossa periaatteena on asiakaslähtöisyys. Näyttötutkinnoissa ammattitaito osoitetaan työelämässä riippumatta siitä, onko osaaminen kertynyt työkokemuksen, opintojen tai muun toiminnan kautta. Kaikki ammatilliset perustutkinnot, ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot voidaan suorittaa näyttötutkintona. Yhteensä näyttötutkintoja on 377.

Suoritusmäärät kasvussa

Näyttötutkintojen suoritusmäärät ovat olleet jatkuvassa kasvussa. Kun vuonna 2000 näyttötutkintoja suoritettiin vajaat 17 000, oli suoritettujen tutkintojen määrä kivunnut viime vuonna jo yli 33 000:een. Näyttötutkinnot suoritetaan yhä useammin oppisopimuskoulutuksena.

Näyttötutkintojen juhlavuoden kunniaksi EK, SAK ja STTK kampanjoivat yhdessä tutkinnon tunnettuuden edistämiseksi. Järjestöjen yhteinen valtakunnallinen radiokampanja pyörii radioaalloilla viikoilla 44 ja 45. Kampanjan rahoittaa Opetushallitus. Lisäksi jokainen järjestö tekee omia toimenpiteitään tutkintojärjestelmän promoamiseksi.

– Työelämällä on merkittävä rooli näyttötutkintojärjestelmän kaikissa eri vaiheissa suunnittelusta toimeenpanoon sekä kehittämiseen. Vaikka suoritusmäärät ovat jatkaneet kasvuaan koko 2000-luvun, on tavoitteena tehdä tutkinto tunnetummaksi erityisesti pk-sektorilla. Siihen tähtää myös tämä työmarkkinajärjestöjen yhteinen kampanja, sanoo EK:n asiantuntija Satu Ågren.

Kuva: 123rf.com, Anna Ivanova