Nuoret tekijät: Energia-alalla ei ole pulaa monipuolisista työpaikoista

26.07.2022

Energia-alalta löytyy paljon erilaisia mahdollisuuksia työllistyä ja sillä on maailman tärkein tehtävä: torjua ilmastonmuutosta. Ala tarvitsee monenlaista osaajaa ja yritysten sisällä voi työllistyä erilaisiin tehtäviin.

Tässä Nuoret tekijät -jutussa esittelemme kolme energia-alan kesätyöntekijää ja yhden kesäharjoittelijan, joista suurimalla osalla on kokemusta samalta työnantajalta usean kesän ajalta.

Rebecka työskentelee Vaasan Sähköverkko Oy:llä teknisenä assistenttina. Rebeckalla on kokemusta Vaasan Sähkön konsernista jo useammalta kesältä. Hän on alun perin aloittanut Vaasan Sähkön asiakaspalvelutiimissä ja sittemmin siirtynyt tytäryhtiölle, Vaasan Sähköverkko oy:lle. Rebecka opiskelee Yrkehögskola Noviassa sähkö- ja automaatiotekniikkaa. Rebecka kuvailee työtehtäviään monipuolisiksi. Hänen työpöydällään on muun muassa uusien liittymien kirjaus sekä aurinkopaneelien mittaritilaukset. Rebecka on myös luurin päässä, jos asiakas tai urakoitsija soittaa.  Hänen mukaansa erilaisia pilottiprojekteja on hauska seurata vierestä, konkreettisesti nähden, mikä toimii ja mikä ei. Hyvät työkaverit, yhteishenki ja uuden oppiminen ovat parhaita paloja Rebeckan työssä.

Abdoullahilla eli Apolla on meneillään toinen vuosi Vaasan Sähköllä. Hänen tehtäviinsä palveluneuvojana kuuluu muun muassa sopimuksiin liittyvät asiat, kuten sopimuksenhallinta, laskutus- ja maksuvalvonta. Kokemuksen karttuessa lisävastuuta on myös tullut. Innostusta Apossa on herättänyt Vaasan Sähkön erilaiset investoinnit, joihin hän pääsee tutustumaan työssään. Hänen koulutustaustansa on kauppatieteet Vaasan yliopistossa ja Apon työssä yhdistyykin sujuvasti oma ala sekä energiasektori. Apo kannustaa hakeutumaan energia-alalle, sillä työpaikoista ei ole pulaa, koska ilman energiaa emme yksinkertaisesti voi elää.

Turun kauppakorkeassa, Porin yksikössä markkinointia pääaineenaan opiskeleva Emilia työskentelee tällä hetkellä markkinoinnin harjoittelijana Pori Energialla. Viime kesältä viestinnän kesätöistä tutuksi tullut Pori Energia oli näkyvin valinta Emilialle hänen pohtiessaan oman alan harjoittelupaikkaa. Työssään hän muun muassa tuottaa sisältöjä eri kanaviin, kehittää verkkosivuja ja hoitaa sponsorointiin liittyviä asioita. Emilia kertoo nauraen, kuinka hän ei tiennyt lähes mitään energia-alasta ennen Pori Energialle tuloa, mutta työ on opettanut. Aloittaessa energia-alalla ei siis tarvitse olla valmis asiantuntija!

Vaasan yliopiston tuotantotalouden opiskelija Piitu työskentelee Rebeckan tavoin Vaasan Sähköverkko Oy:lla teknisenä assistenttina. Ensikosketuksen Vaasan sähköön Piitu sai Energy Academy -mentorointiohjelman kautta ja sen loputtua kesätyö löytyi Vaasan Sähköverkko Oy:lta. Piitu hoitaa muun muassa liittymämaksutaseita, liittymien siirtoa uusille omistajille sekä muita suunnittelijoille siirtyviä töitä. Piitu mainitsee, että vaikka hänen työkalunaan on Excel, tarvitaan työssä paljon ongelmanratkaisutaitoja. Suurin oivallus Piitulle on myös se, mitä Vaasan sähköverkoilla oikeastaan tehdään, ja kuinka kertoa työstään eteenpäin ymmärrettävästi.