Nuoret tekijät: Kesätöissä tuhansien askeleiden siltatyömaalla

08.08.2023

Diplomi-insinööriksi opiskeleva Emmi Pajunen laittoi toukokuussa Kreaten kypärän päähän ja asteli ensimmäistä kertaa töihin raksalle. Takana oli ensimmäinen opiskeluvuosi Tampereen teknillisessä yliopistossa rakennetun ympäristön tiedekunnassa.

Parikymppisellä Emmi Pajusella ei ole aiempaa kokemusta työmaatehtävistä, mutta monipuolisia uramahdollisuuksia tarjoava rakennusala on aina kiinnostanut.  ”Olen pienestä pitäen tykännyt luonnontieteistä ja matemaattisista aineista. Lisäksi isäni on rakennusalalla, joten toimiala oli ennestään tuttu”, Emmi kertoo.

Emmi työskentelee kesän Turun saaristossa sijaitsevalla Kirjalansalmen siltatyömaalla, joka on yksi Kreaten suurimpia projekteja. Kyseessä on vinoköysisilta, jonka kokonaispituus on yli 600 metriä ja pisin jänneväli noin 250 metriä. Bonuksena työmaalla on upeat maisemat. ”Melkein kuin olisi rantalomalla”, Emmi naurahtaa.

Emmillä kertyy askeleita työpäivän aikana keskimäärin 10 000, monesti tuplasti. Fyysinen työ on kuitenkin mieleen eikä tylsistymistä ole tarvinnut pelätä.

”Ajattelin, että näin vähällä kokemuksella ensimmäinen kesä menisi pääosiin siivoushommissa. Olen tosi iloinen, että minut on otettu alusta alkaen mukaan erilaisiin tehtäviin. Olen päässyt esimerkiksi auttamaan raudoituksessa ja valutöissä. Muutenkin työmaalla on tosi kannustava työporukka, ja se on myös hyvä oppimisympäristö”, Emmi kehuu.

”Nuoret tuovat mukanaan mukavaa pöhinää, intoa ja uusinta tietoa”

Moni rakennusalan konkari eläköityy lähivuosina ja osaajatarve toimialalla on suuri. Kreaten henkilöstöjohtaja Katja Pussinen kertoo, että vuosittainen harjoitteluhaku onkin yksi vuoden tärkeimpiä tapahtumia yritykselle.

”Nuoret tuovat mukanaan uutta intoa rakentamisen arkeen, mukavaa pöhinää kesiin sekä uusinta tietoa koulutuksen sisällöstä. Harjoittelijat muistuttavat myös henkilöstöämme tarkastelemaan, että kaikki on prosesseja myöten hyvällä mallilla”, Katja toteaa.

Kreate on yksi Suomen suurimpia infrarakentajia, joka työllistää yli 450 henkilöä.  Yritys pyrkii rekrytoimaan vuosi vuodelta enemmän nuoria eri tehtäviin. ”Harjoittelu antaa kokemusta rakentamisalaan sekä auttaa Kreateen tutustumisessa ja tulevan uran suunnittelussa. Haluamme kannustaa nuoria oppimaan uutta niin kyseisestä tehtävästä kuin infrarakentamisen toimialasta ylipäätään”, Katja toteaa.

Kreatella panostetaan työnjohto- ja haalariharjoittelijoiden perehdytykseen sekä prosessiosaamisen ja projekteilla työskentelyn kehittämiseen. Konkreettisina esimerkkeinä Katja nostaa sopimuksen allekirjoituksen jälkeen lähetettävän perehdytysoppaan, kesätyöntekijöiden yhteisen perehdytyspäivän, opinnäytetyöaiheet ja opinnäytetyöpäivät.

”Keräämme kesätyöntekijöiltä palautetta, jotta toimintaa voidaan kehittää seuraavaan vuoteen.  Esihenkilöt pitävät yhteyttä kesänkin jälkeen, jotta linkki harjoittelijoiden ja yrityksen välillä säilyy.”