Oulussa etsittiin yhteistä säveltä arktiselle yhteistyölle

09.09.2016

Arktinen EK-foorumi kokosi Ouluun kolmatta sataa yritysten, valtiovallan ja korkeakoulujen edustajia Suomesta, Ruotsista ja Norjasta. Arktisen yhteistyön potentiaali ja Suomen mahdollisuudet arktisen ulottuvuuden liiketoimintamahdollisuuksiin nousivat seminaarin keskiöön, jota myös Norjan kuningaspari kunnioitti läsnäolollaan.

Seminaarin avaussanoissa Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki korosti pohjoisten maiden kumppanuutta. Kumppanuus on aina ollut tiivistä ja sillä on valtava potentiaali myös tulevaisuudessa.

Puheenvuoron pitänyt entinen pääministeri Paavo Lipponen näki erittäin tärkeänä arktisen yhteistyön tiivistämisen. Seuraava Arctic Councilin huippukokous pidetään Suomessa ja Lipponen alleviivasi maamme roolia kokouksen agendan fokusoimisessa. Elinkeinoelämän ja yritysten tulee aktivoitua jo nyt, jotta mm. luonnonvarojen hyödyntämiseen, ympäristökysymyksiin ja logistiikkaan liittyvät elinkeinoelämän tarpeet ja mahdollisuudet saadaan kokouksen asialistalle.

EK:n johtaja Petri Vuorio nosti myös esiin arktisen yhteistyön potentiaalin elinkeinoelämälle:

– Ruotsille Norja on ykkösvientimaa ja Suomelle vasta yhdeksänneksi tärkein mm. Viron jälkeen. Lähivuosina Pohjois-Norjaan suunnitellaan kymmenien miljardien arvosta rakennus- ja infrastruktuurihankkeita. Esimerkiksi tässä suomalaisilla yrityksillä ja etenkin pk-yrityksillä olisi oiva paikka lisätä Norjan liiketoimintaansa.

Seminaarissa Oulun, Lapin, Tromssan ja Luulajan yliopistot julkistivat yhteisen arktisen agendan. Yhteisellä arktisella toimintaohjelmalla yliopistot etsivät uusia synergioita ja vahvistavat arktisiin kysymyksiin liittyvää tutkimustaan, koulutustaan ja vaikuttavuuttaan.