Palkkamaltti parantanut Saksan kilpailukykyä
Saksan teollisuudessa työvoimakustannusten taso oli 2000-luvun alussa yksi maailman korkeimmista. Tuntikustannukset olivat lähes neljänneksen korkeammat kuin Suomessa. Saksan maltilliset palkkaratkaisut 2000-luvulla ovat parantaneet dramaattisesti maan kilpailukykyä. Maltillisen palkkakehityksen seurauksena tuntikustannukset olivat Saksassa vuonna 2011 vain 7 prosenttia korkeammat kuin Suomessa.
Saksassa tuntikustannukset nousivat 10 vuoden aikana 20 prosenttia. Suomessa tuntikustannusten nousu oli vastaavana ajanjaksona 39 prosenttia eli lähes kaksinkertainen.
EU-maista teollisuuden korkeimmat tuntikustannukset olivat vuonna 2011 Belgiassa. Saksan kustannustaso oli neljänneksi ja Suomen viidenneksi korkein.
– Meillä kustannusten nousun välttäminen on elintärkeää, jotta voimme palauttaa kustannuskilpailukykymme. Palkkamaltti on yksi tärkeä palanen tässä prosessissa, sanoo asiantuntija Seppo Saukkonen.
Vahva kruunu nostaa Ruotsin työvoimakustannusten tasoa
Ruotsin teollisuudessa työvoimakustannukset ovat olleet koko 2000-luvun ajan hieman korkeammat kuin Suomessa. 2000-luvun alussa työvoimakustannukset olivat Ruotsissa vajaat 10 prosenttia korkeammat kuin Suomessa.
Kruunun heikentyminen etenkin vuosina 2008 ja 2009 teki teollisuuden työvoimakustannusten tasosta edullisemman suhteessa euromaihin. Vuonna 2009 Ruotsin teollisuuden kustannustaso jopa alitti Suomen kustannustason.
Kun Ruotsin kruunu on viime vuosina vahvistunut huomattavasti suhteessa euroon, on työvoimakustannusten taso vastaavasti noussut suhteessa euromaihin. Niinpä vuonna 2011 Ruotsissa teollisuuden työvoimakustannukset olivat jo 11 prosenttia korkeammat kuin Suomessa.
Kuitenkin Ruotsissa ja Suomessa työvoimakustannusten nousuvauhti on omassa valuutassa laskettuna ollut yhtä suurta. Ruotsissa työvoimakustannukset olivat vuonna 2011 41 prosenttia korkeammat kuin kymmenen vuotta aikaisemmin; Suomessa vastaava muutos oli 39 prosenttia.
Työvoimakustannusten taso teollisuudessa EU-maissa (2011)
Työvoimakustannusten kehitys Suomi-Saksa-Ruotsi
Lisätietoja:
Asiantuntija Seppo Saukkonen
puh. 09 4202 2297
etunimi.sukunimi@ek.fi