Perusteollisuuden asiat unohdetaan

14.06.2013

Yleisessä keskustelussa on unohtunut, että Suomi seisoo yhä vahvasti puujaloillaan ja metsäklusteri työllistää edelleen yli 170 000 suomalaista, sanoo vierumäkeläisen Versowoodin toimitusjohtaja Ville Kopra EK:n uusimman Prima-lehden haastattelussa.

”On muistettava, että sahatavara on kuudenneksi tärkein vientituotteemme ja tuo joka vuosi 1,2 miljardin euron vientitulot. Käytännössä se on samaa tasoa kuin esimerkiksi kännyköiden ja tietoliikennelaitteiden vienti”, Kopra muistuttaa.

Koprasta tuntuu, että perusteollisuuden asiat unohdetaan nykyisin Suomessa. Haaveilemme bioenergioiden käytön moninkertaistamisesta, vaikka sahateollisuus tuo edelleen 70 prosenttia puunkantorahatuloista.

Alan kannattavuus huolestuttaa Kopraa. Kolmannen polven saha- ja puutuoteyrittäjän ennuste on, että jopa puolet pk-sahoista voi tulla lähivuosina tiensä päähän. Taseet ovat painuneet vuoden 2008 jälkeen tappiovuosien jälkeen huonoiksi ja yli puolella omavaraisuus on jo alle 20 prosenttia.

”Sahojen peruspulma on epätasaisesti käyvä puukauppa ja vaikeasti ennakoitavat raaka-ainehinnat”.

Samaan aikaan kun suomalaissahat riutuvat raaka-ainepulassa, jää metsiin korjuuikäistä puuta joka vuosi kymmeniä miljoonia kuutioita. Tässä ei ole mitään kansantaloudellista järkeä, Kopra muistuttaa.

Kopra muistuttaa sahojen tuotannon tehokkuuden tuplaantuneen vuosituhannen vaihteen jälkeen, joten sieltä kilpailukykyä on enää vaikea kohentaa.

”Jäljelle jäävät raaka-ainekustannukset, jotka ovat 75 prosenttia tuotteen myyntihinnasta”, Kopra lisää.

Ville Kopra purkaisi toimialan tilannetta selkeillä toimenpiteillä. Metsätilojen sukupolvenvaihdoksia pitäisi edistää ja samalla pyrkiä siihen, ettei perintökaari pilkkoisi metsäpalstoja muutaman hehtaarin maatilkuiksi.

”Tärkeintä olisi saada metsäomistajat hoitamaan omaisuuttaan. ”

Yhtenä vaihtoehtona hän väläyttää jopa nykyisen metsänhoitomaksun korvaamista takavuosien pinta-alaverolla tai esimerkiksi puukaupasta vähennettävällä metsätalousmaksulla.

”Pinta-alavero aktivoisi puunmyyjän harkitsemaan puukauppaa vuosittain ja tarttumaan tuumasta toimeen. Näin puu saataisiin liikkeelle, Kopra toteaa.”

Lue koko juttu Digi-Primasta