Pk-yrityksillä yhä enemmän suojattavaa immateriaalioikeuksissa

26.04.2012

Tekijänoikeuksien ja muiden aineettomien oikeuksien merkitys yritysten liiketoiminnassa kasvaa jatkuvasti. Tutkimusten mukaan 2/3 tai jopa 3/4 yritysten varallisuudesta muodostuu tänä päivänä jo aineettomasta pääomasta. Tällöin myös näiden oikeuksien suojaamisesta ja puolustamisesta on tullut yhä tärkeämpi kilpailutekijä yrityksille.

-EK, Keskuskauppakamari ja Suomen Yrittäjät järjestivät kevättalvella 2012 koulutuskiertueen  Käytännön tietoa immateriaalioikeuksista yrityksille  kuudella eri paikkakunnalla Suomessa.  Tilaisuuksiin osallistui reilut 200 yritysten edustajaa ja keskustelu kävi vilkkaana kaikissa tilaisuuksissa, kertoo EK:n asiantuntija Riikka Tähtivuori.

Keskeisimmät koulutuskiertueen teemat olivat tekijänoikeudet ja niistä sopimisen tärkeys yrityksen liiketoiminnan kannalta. Myös tavaramerkkien ja toiminimen rekisteröintiin liittyvät kysymykset olivat aktiivisesti esillä tilaisuuksissa, samoin yritysten IPR-strategiaan liittyvä  immateriaalioikeuksien hallinnointi. ( IPR = Intellectual Property Rights)

Uusi tekijänoikeusopas nyt saatavilla maksutta

Viime syksynä ennen kiertuetta  järjestöt julkaisivat Yrityksen tekijänoikeusoppaan (pdf). Se kertoo tekijänoikeuksien ja erityisesti tekijänoikeuksista sopimisen merkityksestä yritysten liiketoiminnalle.

-Yrityksillä on harvoin maininta tekijänoikeuden siirrosta työ- tai muissa sopimuksissa, eikä niillä ole käsitystä tekijänoikeuksista sopimisen perusperiaatteista. Pk-yritysten haasteena IPR:n hallinnoinnissa on erityisesti se,  että  suojattavat oikeudet  jatkuvasti lisääntyvät, mutta resursseja ja aiheeseen liittyvää erityisosaamista on niukasti, toteaa Tähtivuori

-Digitaalisessa toimintaympäristössä immateriaalioikeuksien tuntemus korostuu ja siksi EK yhdessä KKK:n ja SY:n kanssa näkivät tärkeäksi viedä viestiä näiden asioiden merkityksestä  erityisesti pk-yrityksille.

Tänään vietetään kansainvälistä IPR-päivää

Tänään juhlistetaan kansainvälistä IPR päivää, jonka teemana on tänä vuonna ”Visionary Innovators”.

YK:n erityisjärjestö World Intellectual Property Organistaion WIPO on perustanut päivän, jotta maailmanlaajuisesti kiinnitettäisiin huomiota luovuuden ja keksintöjen merkitykseen ihmiskunnan vaurauden ja hyvinvoinnin edistäjänä.

Linkki Maailman henkisen omaisuuden järjestön WIPO:n sivuille ja teemapäivän tiedotteeseen:
http://www.wipo.int/ip-outreach/en/ipday/2012/