Poliittisesta lakosta ilkeä lommo kansantaloudelle

15.09.2015

Ay-liikkeen perjantaina hallitusta vastaan järjestämät mielenilmaukset ja lakot vaarantavat työpaikkoja.

Palkansaajaliikkeen perjantaina järjestämä mielenilmaus ja lakko sulkee Suomen satamat ja paperitehtaat sekä vaikeuttaa työmatka- ja lentoliikennettä. Monet kaupat ovat myös kiinni ja useilla rakennustyömailla laitetaan rukkaset naulaan.

– Toimenpiteillä vaarannetaan vakavasti suomalaisten työpaikkoja. Suomen houkuttelevuus investointikohteena kokee myös turhan kolauksen, sanoo EK:n johtaja Ilkka Oksala.

Normaalitilanteessa suomalaisten ensi perjantaina tekemän työn arvo kansantaloudelle nousee 700 miljoonaan euroon. Summa on saatu jakamalla Suomen bruttokansantuote vuoden päivien määrällä. Kuinka paljon tästä 700 miljoonasta menetetään ensi perjantaina, riippuu siitä kuinka moni palkansaaja noudattaa ay-johtajien päätöstä ja jää pois töistä. Oksalan mukaan tappioiden tarkkaa lukua on vielä tässä vaiheessa mahdotonta arvioida.

– Tappioita kansantaloudelle voi kuitenkin jokainen pienentää menemällä töihin. Sillä mitä useampi on pois töistä, sitä enemmän tämä 700 miljoonaa leikkautuu meidän yhteisestä potista, toteaa Oksala.

Perjantaina monen voi olla hankala päästä töihin, koska bussit ja junat eivät kulje. Monilla työpaikoilla autoilevat tarjoavatkin kimppakyytiä työkavereilleen.