Talous kitkuttaen kiinni kasvussa

13.07.2016

Brexit-äänestystulos romahdutti pörssejä ympäri maailmaa, mutta kurssit palautuivat nopeasti myös Britanniassa. EU:sta eroamista pidetään yleisesti Britannian taloudelle haitallisena ja punta heikkeni välittömästi lähes 10 %. Tässä vaiheessa ei oikein tiedetä, mikä tulee muuttumaan. Eroaminen on pitkä prosessi, minkä aikana itse päätöskin voi vielä joutua uudelleen puntaroitavaksi.

USA:ssa ostopäälliköiden indeksi on edelleen vahvistunut, vaikka teollisuustuotanto ja vienti hiipuvat. Myös kuluttajien luottamusindikaattori vahvistui kesäkuussa. USA:n kokonaistuotannossa kasvu jatkuu, mutta vauhti on hiipunut edellisistä neljänneksistä.

EU-maissa kuluttajien luottamus on kesän myötä jälleen vahvistunut. Teollisuudessa luottamus jatkaa jo kolmatta vuotta vaakatasolla. Kotimarkkinat pitävät kasvua hivenen plussalla, mutta vienti on hiukan piristynyt alkuvuonna.

Suomen taloudessa on myönteisempi vire, vaikka huhtikuun suhdannekuvaaja oli jälleen heikko. Rakentamisen ja investointien kasvu elvyttää kotimarkkinoita, mutta myös palvelualat näyttävät piristyneen.

Teollisuudessa tuotanto polkee paikallaan, mutta joillakin toimialoilla on orastavaa nousua. Ulkomaankaupassa ei näy sitäkään hyvää. EK:n suhdannekyselyiden näkymät ovat hiukan aiempaa myönteisempiä myös teollisuuden osalta, mutta vallitseva suhdannetilanne on edelleen heikko.