Tekijän- ja teollisoikeuksille perustetaan uusi IPR-tuomioistuin

30.03.2012

Helsinkiin perustetaan ensi vuonna IPR-riitoja käsittelevä erityistuomioistuin. Kun käsittelyt keskitetään, tuomioistuinmenettely on nopeampaa, edullisempaa ja laadullisesti asiantuntevampaa.

Tekijän- ja teollisoikeuksien riitoja ja hakemuksia käsitellään nykyisin hajautetusti (Helsingin) käräjäoikeuksissa sekä patentti- ja rekisterihallituksen valituslautakunnassa. Vuoden 2013 loppuun mennessä ne keskitetään IPR-tuomioistuimeen. Tämä on erinomainen uutinen yritysten kannalta, sanoo erityisasiantuntija Riikka Tähtivuori EK:sta.

–       IPR-jutut ovat varsin haasteellisia ja taloudelliselta arvoltaan mittavia. Ne edellyttävät tyypillisesti sellaista erikoisosaamista, joka karttuu parhaiten keskittämällä tapaukset erikoistuomioistuimeen. Näin tuomioistuinmenettely on nopeampaa, edullisempaa ja laadullisesti asiantuntevampaa.

Aineettomat oikeudet muodostavat nykyisin jopa 75 % yritysvarallisuudesta. Näiden oikeuksien suojaaminen ja puolustaminen on yritykselle erittäin merkittävä kilpailutekijä.

–       Uuden tuomioistuimen ansiosta yritykset pystyvät puolustamaan tätä omaisuuseräänsä entistä paremmin. Digitaalisessa ympäristössä immateriaalioikeuksien taloudellinen merkitys kasvaa entisestään.

IPR-tuomioistuimen myötä Suomi pystyy olemaan entistä tiiviimmin mukana myös eurooppalaisen patenttituomioistuimen perustamisessa, Tähtivuori huomauttaa.

–      Paikallis- tai aluejaostona toimimalla Suomen olisi helpompi vaikuttaa immateriaalioikeuksien kehitykseen EU-tasolla.

Lisätiedot:
Erityisasiantuntija Riikka Tähtivuori
puh. 050, 384 9454
etunimi.sukunimi@ek.fi