Teollisuuden ja kaupan luottamus kohentui hieman

06.04.2012

– Huhtikuun kyselyn mukaan suhdannekuvassa ei kokonaisuutena tapahtunut suuria muutoksia. Teollisuuden ja kaupan luottamus vahvistui, rakentamisessa ja palveluissa mentiin hieman alaspäin, luonnehtii johtava ekonomisti Penna Urrila tänään julkistettuja luottamusindikaattoreita.

Teollisuuden indikaattorin nousu johtuu tilauskannan paranemisesta. Tilauskanta on kuitenkin yhä alle keskimääräisen, ja lähikuukausien kasvusta odotetaan hidasta. Tuotantoodotukset ovat edelleen varovaiset ja monilla yrityksillä on kapasiteettia vapaana. Huhtikuussa mitattu saldoluku on -2, kun maaliskuun tarkistettu lukema oli -5. Indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on +3.

Rakentamisen luottamus heikkeni lähelle pitkäaikaista keskiarvoa. Henkilöstön ennustetaan hieman supistuvan. Uusin saldoluku on -7, kun edelliskuun tarkistettu lukema oli -1. Pitkän aikavälin keskiarvo on -5.

Palvelujen luottamus heikkeni vähän. Myynti kasvoi, mutta odotukset ovat aiempaa varovaisemmat. Luottamusindikaattorin uusin saldoluku on +12, kun tarkistettu maaliskuun lukema oli +15. Luottamus oli huhtikuussa vähän keskimääräistä heikompaa, sillä pitkän ajan keskiarvo on +17.

Vähittäiskaupan luottamusindikaattori nousi huhtikuussa. Myyntiodotukset ovat edelleen melko suotuisat. Luottamusindikaattorin tuorein saldoluku on +18, kun tarkistettu maaliskuun saldoluku oli +15. Indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on 0.