Tieto- ja viestintätekniikka vahvemmin mukaan oppimiseen

30.01.2012

Opetusteknologian viimeisimmät innovaatiot esiteltiin 650 näytteilleasettajan voimin Lontoossa tammikuun puolivälissä järjestetyssä BETT-tapahtumassa. Tapahtumassa oli näyttävästi esillä tieto- ja viestintätekniikan käyttö opetuksessa, jonka EK haluaa sitoa osaksi jokapäiväistä oppimista kaikilla koulutusasteilla.

BETTin yhteydessä järjestetyissä workshopeissa jaettiin käytännön kokemuksia, ideoita ja parhaita käytäntöjä tieto- ja viestintätekniikan (TVT) opetuskäytöstä eri koulutusasteilla. Iso-Britanniassa TVT:n opetuskäytössä on kohdattu hyvin samantyyppisiä haasteita kuin Suomessakin.

– Oppilaitoksiin on hankittu uutta teknologiaa, mutta sen hyödyntäminen opetuksessa on ollut vähäistä tai yksipuolista. Parhaat kokemukset TVT:n opetuskäytön laaja-alaisessa soveltamisessa onkin saavutettu lähtemällä uudistamaan oppilaitoksen koko toimintakulttuuria. Myös selkeän TVT-strategian ja toimeenpanosuunnitelman, riittävän teknisen ja pedagogisen tuen sekä joustavien tilaratkaisujen merkitys korostui keskusteluissa, summaa EK:n asiantuntija Satu Ågren.

Tieto- ja viestintätekniikka tutuksi

EK on painottanut TVT:n nivomista luonnolliseksi osaksi päivittäistä oppimista.

– Kyse on paitsi työelämässä tarvittavien jokapäiväisten perustaitojen oppimisesta myös keskeisten tulevaisuuden osaamisalueiden, kuten luovuuden, yhdessä tekemisen ja oppimisen, kriittisen ajattelun ja kansainvälisyyden vahvistamisesta, Ågren toteaa.

Oppilaitoksissa nopeasti yleistyneet interaktiiviset kosketustaulut olivat myös voimakkaasti esillä tapahtumassa. Samoin mobiilit tablettilaitteet, joiden suosio kasvaa huimaa vauhtia opetuksessa ja oppimisessa.

– Digitaalisissa oppimateriaaleissa taas muun muassa pelillisyys, simulaatiot, 3D-toteutukset ja vuorovaikutteisuus tekevät tuloaan, kertoo asiantuntija Johanna Kaplas EK:sta.

BETT on vuosittain järjestettävä, maailman suurin opetusteknologiaan keskittyvä tapahtuma, johon osallistuu noin 30 000 kävijää. Seuraavan kerran BETT järjestetään 30.1. – 2.2.2013.

Lisätietoja:
Asiantuntija Satu Ågren, EK, p. 09 4202 2313
Asiantuntija Johanna Kaplas, EK Tampere, 09 4202 2905