TK-toiminnan lisävähennys sai jatkoaikaa ja korotuksen budjettiriihessä
Tutkimusorganisaatioiden ja yritysten innovaatioyhteistyön edistäminen nytkähti verokannusteen osalta jälleen hieman eteenpäin budjettiriihessä. Hallitus päätti korottaa TK-verokannustinta, joka on yksi EK:n keskeisiä edunvalvontakohteita.
Aiemman päätöksen mukaisesti yritykset voivat vuoden 2021 alusta lähtien tehdä verotuksessa 50% lisävähennyksen TK-toiminnan alihankintakuluista. Budjettiriihen päätökset nostavat lisävähennyksen tason 150%:iin. Kokeilu saa myös lisäaikaa vuoteen 2027 asti.
Lisävähennys ei vaikuta kulujen normaaliin vähennyskelpoisuuteen, joten lisävähennyksen piirissä olevat alihankintakulut voi käytännössä vähentää vuoden 2021 alusta 1½-kertaisina. Vuoden 2022 alusta vähennysmahdollisuus on 2,5 kertainen. Lisävähennykseen oikeuttava tutkimusyhteistyö voi tapahtua suomalaisen tai EU/ETA-alueella toimivan yliopiston, ammattikorkeakoulun tai tutkimuslaitoksen kanssa. Tutkimus saa olla luonteeltaan perustutkimusta, teollista tutkimusta, kokeellista kehittämistä tai toteutettavuustutkimusta.
TK-toiminnan lisävähennyksen korotus on myönteinen ja oikeansuuntainen toimenpide. EK:n mielestä vain tutkimusyhteistyöhön kohdistuva lisävähennyksen kustannuspohja on edelleen liian rajattu. Jatkamme vaikuttamistyötä, jotta suomalaiseen TKI-kannustesalkkuun saataisiin kansainvälisten esimerkkien mukainen laaja TK-verokannuste.
Kunnianhimoinen 4%:n TKI-tavoite BKT:sta vuodelle 2030 on Suomelle tärkeä. Ilmastonmuutoksen ratkaisut ja digitalisaation täysimääräinen hyödyntäminen edellyttävät hyppäystä TKI-toimissa. Valtio hoitaa oman osuutensa kannustamilla. Verokannusteiden lisäksi tarvitaan suoraa innovaatiorahoitusta.