Työn murros vaatii kaikilta sopeutumiskykyä

08.10.2015

Suomen menestyminen edellyttää joustavampaa palkanmuodostusta ja irtisanomissuojan muuttamista, arvioidaan Elinkeinolemän tutkimuslaitoksen tuoreessa kirjassa.

Suomi pystyy kääntämän teknologisen kehityksen aiheuttaman työn murroksen uhasta mahdollisuudeksi, arvioivat Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ETLAn tutkijat kirjassa ”Työn murros – riittääkö dynamiikka?”.

Kirjassa todetaan, että murros edellyttää uudenlaista sopeutumiskykyä. Muun muassa palkanmuodostusta pitää kehittää nykyistä joustavammaksi.  Lisäksi yritysten rekrytointeihin liittyviä riskejä on syytä pienentää mm. muuttamalla irtisanomissuojaa.

– Palkkojen tilapäinen leikkaus voi olla järkevä tapa pitää yllä työllisyyttä tilanteessa, jossa kysyntä on äkkinäisesti heikentynyt, toteavat kirjoittajat.

Kirjoittajat painottavat, että yhteiskunnan pitää huolehtia osaamisesta ja tutkimuksesta, jotka ovat menestyksellisten innovaatioiden perusedellytyksiä. Noin kolmasosan työvoimasta arvioidaan olevan ammateissa, joissa automatiikka ja tietotekniikka korvaavat suurella todennäköisyydellä ihmistyötä seuraavan 10–20 vuoden aikana. Tämä vaatii sitä, että työpaikkarakenteiden muutos tuo lisää tuottavuutta.

– Juuri sen avulla teknologinen kehitys on merkittävältä osin muuntunut lisääntyneeksi hyvinvoinniksi. Ei ole mitään syytä olettaa, ettei näin olisi jatkossakin, toteavat kirjoittajat

Kirja: Kauhanen, Antti – Maliranta, Mika – Rouvinen, Petri – Vihriälä, Vesa: Työn murros – riittääkö dynamiikka? ETLA B 269.

Etla: joustavuus-ja-sopeutumiskyky-muuttavat-uhan-mahdollisuudeksi/