Työn vastaanottamisen oltava aina ensisijainen vaihtoehto

18.04.2016

Työn vastaanottamiseen kannustavat toimet ovat Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan toivottu avaus hallitukselta vaikean työllisyystilanteen helpottamiseksi.

EK:n mukaan työn vastaanottamisen on oltava ensisijainen vaihtoehto työttömälle.

– On hyvä, että tarjottu työ tulee ottaa vastaan nykyistä tiukemmin säännöin ja että työnteosta kieltäytyminen johtaa selkeästi pidempään karenssiaikaan. Oikeaan suuntaan vie myös uudistus, jossa ammattitaitosuojan taakse ei voi enää piiloutua, johtaja Ilkka Oksala sanoo.

Alueellisen liikkuvuuden puutteista kertoo muun muassa se, että EK:n jäsenyrityksistä kolmannes oli kohdannut rekrytointivaikeuksia vuoden 2015 aikana. Rekrytointivaikeudet hankaloittivat lähes 14 000 työpaikan täyttämistä.

– Avointen työpaikkojen ja työnhakijoiden kohtaamisessa on edelleen suuria vaikeuksia, joita pitäisi pyrkiä helpottamaan kaikin mahdollisin keinoin. Meillä on outo tilanne, jossa avointen työpaikkojen määrä ja työttömyys kasvavat samaan aikaan, Oksala jatkaa.

EK:n mukaan vaikeassa taloustilanteessa pitää kokeilla myös uudenlaisia työllistämistoimia.

– Mitään menoautomaattia työttömyysturvavarojen käytöstä aktiivitoimenpiteisiin ei pidä luoda, koska työttömyysturvan rahoitusongelmat ovat jo nyt suuria.

– Olen pettynyt siihen, että hallitus ei esittänyt mitään konkreettisia toimenpiteitä työllisyyttä heikentävien kannustinloukkujen purkamiseksi. Tähän on hallituksen jatkossa panostettava, Oksala toteaa.