USA:n velkakriisissä aikalisä
Yhdysvaltojen julkisen talouden vararikko vältettiin ennakkokaavailujen mukaisesti viime hetkellä. Velkakattoa nostettiin väliaikaisesti niin, että rahat riittävät ensi helmikuuhun asti ja julkisen hallinnon pakkolomat peruttiin tammikuun puoliväliin saakka.
Poliittisen kriisin kärjistymisestä seuraavat taloudelliset tappiot olivat niin suuret, että vararikon todennäköisyys oli loppujen lopuksi vähäinen. Rahamarkkinat pysyivät tämän vuoksi sangen rauhallisina.
Kriisin hinta siedettävä
– Välittömät taloudelliset vahingot jäänevät kohtuullisiksi, sillä ekonomistiarvioiden mukaan USA:n talouskasvu hiipuu kuluvana vuonna tämän episodin myötä ehkä vain noin prosentin kymmenesosan, muistuttaa ekonomisti Jouko Kangasniemi EK:sta.
IMF ennustaa USA:lle tälle vuodelle 1,6 prosentin BKT-kasvua. Ensi vuonna kasvu kiihtynee 2,6 prosenttiin.
– USA:n julkinen velka on 103 % BKT:sta. Se on korkea luku, mutta ei vielä aiheuta ylipääsemättömiä ongelmia. Talous kasvaa ja alijäämät ovat pienenemässä, joten velan BKT-osuus on kohtalaisesti hallinnassa.
USA:n osuus koko maailmantaloudesta on viidesosan luokkaa, joten maan talouskehitykseen liittyvällä epävarmuudella on koko maailmaa heiluttava vaikutus. USA:n velkakirjat ovat luotettuja sijoituskohteita, dollari on merkittävin reservivaluutta, New York on finanssimaailman keskus ja maa on edelläkävijä tietotekniikassa.
Jatkoa seuraa?
– Vararikon tämänpäiväinen takaraja ei ollut varmaankaan ehdoton, mutta periaatteellisesti asia oli sitäkin merkittävämpi. Poliittinen takalukko ei varmasti aukea helpolla, joten ensi vuoden alkupuolella saattaa edessä olla sama vääntö, Kangasniemi sanoo.