Vaadi faktat -EU-kampanja käynnistyy – EK mukana

21.03.2019

Vaadi faktat -kampanjan tavoitteena on nostaa kansalaisten äänestysaktiivisuutta kevään EU-vaaleissa. Kampanjan kohderyhmänä on erityisesti nuoret. Edellisissä Euroopan parlamenttivaaleissa vain 10 prosenttia 18–24-vuotiaista kävi äänestämässä.

Kampanja starttaa 21.3. ja vierailee kevään aikana yhteensä 22 paikkakunnalla. Mukana on 30 kansalaisjärjestöä sekä yhdeksän suurinta poliittista puoluetta. Kampanjaa koordinoivat Eurooppalainen Suomi ry ja Eurooppanuoret ry.

Tuoreen nuorisobarometrin mukaan nuoret ovat Suomessa todella EU-myönteisiä, mutta heidän äänestysaktiivisuutensa on selkeästi muuta väestöä alhaisempi.

– Äänestämällä nuorilla on mahdollisuus olla mukana muovaamassa omaa tulevaisuuttaan. Suomen tulevaisuus riippuu hyvin pitkälti Euroopan menestyksestä, ja siksi on tärkeää aktivoida nuoria äänestämään. Tämän takia myös EK on mukana kampanjassa, sanoo EK:n johtava EU-asiantuntija Janica Ylikarjula.

Kampanjaan kuuluu kiertueen ohella olennaisena osana faktantarkkailu, joka toteutetaan yhteistyössä Faktabaarin kanssa. Faktantarkkailukampanjalla pyritään poistamaan EU-päätöksentekoon liittyviä myyttejä ja tekemään vaalikeskustelusta faktoihin perustuvaa.

– Keväällä käydään kahdet Eurooppa-vaalit. Eduskuntavaalien jälkeen määritetään Suomen EU-politiikan linjat ja Euroopan parlamenttivaalien tulos puolestaan määrittää EU:n suuntaa tuleviksi vuosiksi. Aktiiviselle faktapohjaiselle EU-keskustelulle on nyt erityinen tarve, Ylikarjula summaa.

Kampanjaa voi seurata sosiaalisessa mediassa hashtagilla #vaadifaktat sekä osoitteessa www.vaadifaktat.fi