Verotuksen keinot käyttöön koronavaikeuksien voittamiseksi

28.01.2022

Koronapandemiaa on takana jo pian kaksi vuotta. Pandemia on koitellut eri toimialoja eri tavoin. Verohallinto on pandemian aikana mahdollistanut yrityksille helpotetut maksujärjestelyt ja vuonna 2020 jo maksettuja arvonlisäveroja oli mahdollista lainata takaisin. Viimeisin helpotus myönnettiin 14.1.2022, kun Verohallinto lupasi jo maksujärjestelyissä oleville veroille lisää maksuaikaa.

– Tilanne on ollut aivan kohtuuton niillä toimialoilla, joiden toiminta on estetty tai sitä on voimakkaasti rajoitettu pandemian vuoksi. On hyvin tervetullutta, että Verohallinto ymmärsi yritysten ahdingon ja antoi lisäaikaa jo maksujärjestelyissä olevien verojen maksuun, toteaa Tiina Ruohola, EK:n välillisen verotuksen asiantuntija.

Verohallinto pidensi verojen maksuaikaa ja antoi lyhennysvapaata maksujärjestelyn erien maksamiseen tammi-, helmi- ja maaliskuussa 2022. Erillistä hakemusta ei ollut tarvetta tehdä, vaan lyhennysvapaa myönnettiin automaattisesti kaikille maksujärjestelyissä oleville veroille. Yritykset voivat halutessaan maksaa verot lyhennysvapaasta huolimatta.

– Meillä on kuitenkin vielä edelleen monia toimialoja, joilla on yhä tarve tukitoimille, jotta yritykset selviävät vaikeiden aikojen yli. On meidän kaikkien etu, etteivät ennen pandemiaa hyvässä kunnossa olleet yritykset kaadu pandemian ja asetettujen rajoitteiden vuoksi. Uusi verojen helpotettu maksujärjestely voisi olla yksi mahdollinen keino, jolla tilannetta voitaisiin helpottaa. Näkemykseni mukaan tätä mahdollisuutta olisi syytä harkita, jatkaa Ruohola.

Lisätietoja: veroasiantuntija Tiina Ruohola, Elinkeinoelämän keskusliitto EK, 040 519 8868, tiina.ruohola@ek.fi