WTO:n kauppamenettelysopimus kiville – tuumaustauko

05.08.2014

WTO:n kauppamenettelysopimusta ei onnistuttu saattamaan lopulliseen muotoon määräajassa, joka päättyi 31.7. Keskeisin ongelmakohta on Intian vaatimus avata uudelleen neuvotteluille sopimukseen sisältyviä ruokaturvakysymyksiä.

WTO:n pääsihteeri Azevedon mukaan kyseessä ei ole vain viive sopimuksen viimeistelyssä, vaan asialla on merkittävät seuraukset. Azevedo lupasi käydä elokuussa keskusteluja jäsenmaiden kanssa kuullakseen näkemyksiä siitä, miten tästä tilanteesta voidaan päästä eteenpäin.

Balilla joulukuussa 2013 sovittu kauppamenettelysopimus on vuonna 2001 käynnistetyn WTO:n Dohan neuvottelukierroksen laajimmin kaupan vapauttamiseen vaikuttava uusi sopimus. Sen on arvioitu voivan parhaimmillaan laskea EU:n ulkopuolelle suuntautuvan kaupankäynnin kuluja 15 prosentilla tuotteen arvosta. Sovun kaatuminen lisää epävarmuutta sopimuksen etenemisestä ja hyötyjen realisoitumisesta.

Kauppamenettelysopimuksen vaikeuksien ei toivota heijastuvan haitallisesti muihin WTO-sopimusneuvotteluihin. Useanvälisten palvelukaupan ja ympäristötuotteiden kaupan vapauttamisneuvotteluissa on viime aikoina nähty lupaavaa edistystä.

Azevedon puhe: http://www.wto.org/english/news_e/news14_e/tnc_infstat_31jul14_e.htm

Kuva: 123rf.com