Yritykset kommentoivat tulevaisuuden osaamista; äänessä Varma
Työelämän tulevaisuus ei odota valmiina, se pitää tehdä! On aika siirtyä muutoksenhallinnasta muutoksen elämiseen, sanoo työeläkeyhtiö Varman HR-, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Katri Viippola. Varma on mukana EK:n isännöimässä Yhdessä-seminaarissa 11.12. pohtimassa koulutusjärjestelmän tulevaisuutta.
Katri Viippola, mihin meidän pitäisi ryhtyä tänään, jotta meillä olisi 5 tai 10 vuoden päästä tarvittavaa tulevaisuuden osaamista? Millaista uutta otetta ja uutta ajattelua tarvitaan digitalisaation ja tekoälyn murroksessa?
Suomalaisen koulutusjärjestelmän pitää ryhtyä tarinankertojaksi, kollektiivisen itsetunnon vahvistajaksi ja sillanrakentajaksi koululaitoksen ja työelämän rajapinnoille. Digitalisaatiosta puhutaan teknologisena asiana, mutta työn muuttuessa ei ihminen itse edelleenkään digitalisoidu. Suomalaisen teknologiatarinan rinnalle tarvitaan suomalaisena ihmisenä kasvamisen tarina, joka huomioi ihmisenä muuttumisen tarpeet ympäristön muuttuessa.
Meidän on tiedostettava aiempaa paremmin, millaista tarinaa kerromme. Jos vahvistamme työelämästä vain pelottavia viestejä kotona, koulussa, työpaikoilla, verkostoissa, vaikuttamisen paikoissa, emme tule onnistumaan muutosmatkassa kovin tyylikkäästi. Tulevaisuus ei ole jotain, mikä odottaa meitä, me luomme sen.
Oman työn muotoilu on tulevaisuudessa taitolaji. Ei kysytä enää lapsiltamme, että minkä ammatin haluat isona. Kysytään sen sijaan, mitä taitoja haluat tulevaisuudessa käyttää. Mikä on sinun taitovalikoimasi (skill set), jossa olet taitava tai haluat kehittyä, jossa suoriutumisesta nautit ja jonka parissa koet merkityksellisyyttä.
Osaaminen tapahtuu sekoittuneessa ympäristössä. Ei siis pidä katsoa vain omaa toimialaa. Kannattaa katsoa rohkeasti muita toimialoja, sekoittaa ammatteja, rooleja, kulttuureja ja osaamisia, jotta syntyy uutta. Ei tarvitse pelästyä, jos perinteinen koulutusjärjestelmä ja työpaikat sekoittuvat. Eikä kannata hämmentyä, jos asioista ajatellaan eri tavalla tai yhteinen kieli on vasta syntymässä Silloin ei olla janan eri päissä, vaan sopivasti keskellä ja siitä luodaan uutta, yhdessä.
Kannattaa riittävän ajoissa siirtyä muutoksen hallinnasta muutoksessa elämiseen, ja vielä hyvällä tavalla. Pyrkimys muuttuu usein toiminnaksi. Ihme tehdään suomalaisissa organisaatioissa, isoissa ja pienissä. Kulttuuri ratkaisee.
Keskustelu jatkuu tänään Yhdessä-seminaarissa (”Yhdessä – osaamista ja luottamusta seuraavat sata vuotta!”) ja siitä eteenpäinkin! Aihetta käsitellään myös Twitterissä tunnuksella #yhdessäosaamista.
Seminaaria ovat isännöimässä EK:n kanssa Opetushallitus, Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Sitra.