Yritys, olethan hyödyntänyt tullialennukset EU:n ulkopuolelta?

02.11.2022

Tuoko yrityksesi raaka-aineita, puolivalmisteita tai komponentteja EU:n ulkopuolelta? Kannattaa varmistaa, voisiko yrityksesi olla oikeutettu niitä koskeviin tullialennuksiin eli ovatko tuontiraaka-aineenne tullisuspension piirissä.

Mikäli raaka-aineita, puolivalmisteita tai komponentteja ei ole saatavissa EU-maista, niiden EU-tuonnille voidaan myöntää nollatulli tai alennettu tulli (suspensiotulli).  Tai jos niitä ei löydy EU:sta riittävästi, voidaan tullinalennukset tai nollatullit myöntää puuttuvalle määrälle (tariffikiintiö).

Tällöin raaka-aineet, puolivalmisteet tai komponentit voidaan tuoda EU:n ulkopuolelta joko tullitta tai alemmalla tullilla. Lopputuloksena suomalaisten yritysten valmistuskustannukset pienenevät.

Voimassa olevat tullialennukset ovat kaikkien tuontiyritysten käytössä EU:ssa. On rahanarvoista tietää, onko yrityksesi tuomalle raaka-aineelle olemassa suspensio tai kiintiö, jota voisitte hyödyntää. Pääset tarkistamaan kaikki voimassa olevat tai valmistelussa olevat tullisuspensiot ja kiintiöt EU-komission verkkosivuilta.

Yritykset pystyvät ehdottamaan tullialennuksia

Tullisuspensioita ja tariffikiintiöitä haetaan EU:n komissiolta. Hakemuksen laatii yksittäinen yritys. Tulli toimittaa kelvollisen hakemuksen Suomen nimissä komissiolle. Hakuaika on kaksi kertaa vuodessa.

Hakemusten arvioinnissa kysytään myös elinkeinoelämän näkemystä. Suomessa lausuntoa pyydetään EK:lta jasen toimialaliitoilta.

Parhaillaan on menossa lausuntokierros hakemuksista 1.7.2023 voimaan tuleviksi tullialennuksiksi. Seuraavan hakukierroksen hakemusten jättöaika on helmikuussa. Tulli tiedottaa tästä verkkosivuillaan.

Lisätiedot tullin sivuilta